Kronen, bruggen en implantaten worden steeds natuurlijker

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Ook voor wie een aantal tanden verloren is, bestaan er oplossingen die nauwelijks van de natuurlijke exemplaren te onderscheiden zijn.

Inhoud:

Natuurlijke tanden maximaal behouden
Minder pijn, minder zwelling
In principe levenslang

Roel Leroy heeft zich als tandarts gespecialiseerd in cosmetische tandheelkunde, parodontoloog Mic Demanet legt zich vooral toe op tandvlees- chirurgie, bothersteltechnieken en implantaatchirurgie. Zij werken samen om voor hun patiënten een oplossing uit te werken die functioneel is én
esthetisch.

“De esthetiek is de laatste tijd veel belangrijker geworden in de tandheelkunde”, legt Roel Leroy uit. “Wij werken met het Zweedse bedrijf NobelBiocare dat daarop inspeelt door materialen en technieken te ontwikkelen voor kronen en bruggen, die heel natuurlijke ogen. Vroeger werd een kroon of een brug omwille van de stevigheid vervaardigd uit metaal, bedekt met een laag tandkleurig porselein, of voor de kiezen soms zelfs volledig uit metaal (zoals de legendarische gouden tanden). Bij het Procerasysteem van NobelBiocare neemt de tandarts een afdruk van de tand die behandeld moet worden om een gipsmodel te maken. Dit model wordt ingescand, de gegevens worden via de computer doorgestuurd en in het bedrijf wordt op basis daarvan uit een blok zirkonium of aluminiumoxide een perfect gepersonaliseerde structuur (een kroon of een brug) gefreesd. Daar waar de vroegere kronen omwille van hun basis in metaal geen licht doorlieten en onderaan dus een grijze schijn hadden, zien de kronen in zirkonium of aluminiumoxide er heel natuurlijk uit omdat ze het licht op haast dezelfde manier weerkaatsen als een natuurlijke tand. De randen van deze kronen zijn nauwelijks voelbaar, waardoor ze veel minder tandvleesproblemen veroorzaken. Bovendien is het materiaal uiterst stevig zodat de kans op breken miniem is. Bruggen in zirkonium of aluminiumoxide zijn zo stevig dat een volledige tandenboog eventueel in één stuk kan vervaardigd worden.”

Natuurlijke tanden maximaal behouden

Roel Leroy: “Een tweede trend die zich duidelijk aftekent, is dat we de natuurlijke tanden steeds maximaal behouden en ze zo weinig mogelijk beschadigen. Vroeger werden voor een brug de naastgelegen tanden afgeslepen zoals bij kronen. Daarvoor moesten deze vaak gezonde tanden ontzenuwd worden. En we weten intussen dat een ontzenuwde tand nog slechts een gemiddelde levensduur heeft van ongeveer 20 jaar.

Wanneer dus op vrij jonge leeftijd een brug werd aangebracht, wist men dat die na verloop van tijd problemen zou geven omdat de steunpunten waarop ze vastgemaakt werd, zouden loskomen. Dat kan voorkomen worden met een geschroefde brug op implantaten. Daarbij blijven de naastgelegen tanden onaangeroerd. De brug wordt met kleine schroefjes op de implantaten vastgemaakt en de gaatjes – op een niet-zichtbare plaats in de tand – worden gevuld met composiet.”

“Ook de techniek om implantaten te plaatsen en het materiaal dat daarbij
gebruikt wordt, heeft een belangrijke evolutie doorgemaakt”, vult Mic Demanet aan. “Onderzoek toonde aan dat het kaakbot veel sneller vastgroeit aan implantaten met een opgeruwd titanium-oppervlak met groeven. Daar waar men vroeger 4 tot 6 maanden moest wachten, kunnen we met deze implantaten in vele gevallen vaste tanden zetten onmiddellijk na de implantatie. Ander voordeel is dat het implantaat het kaakbot blijft prikkelen waardoor er geen resorptie optreedt. Bij een brug op natuurlijke tanden (net zoals bij een uitneembare prothese overigens) zal het kaakbot op de plaats van de ontbrekende tanden spontaan resorberen waardoor het een aantal jaren later – bijvoorbeeld op het moment dat de ontzenuwde tanden geen steun meer kunnen bieden aan de brug – niet meer mogelijk is om implantaten te plaatsen zonder botregeneratie. Om een implantaat naar behoren te kunnen plaatsen, moet je voldoende kaakbot hebben.”

Terug naar begin

Minder pijn, minder zwelling

Voor het plaatsen van implantaten heeft NobelBiocare een heel belangrijk hulpmiddel ontwikkeld, de NobelGuide. “Met dit systeem kan met een zeer grote nauwkeurigheid een implantaatbehandeling worden gepland en uitgevoerd”, zegt Mic Demannet. “Op basis van een scan van de mond, bekomen wij op de computer een 3D-beeld van de kaakbeenderen. Met behulp van een computerprogramma kunnen we op basis daarvan zeer precies bepalen waar de implantaten moeten komen, in welke richting, waar er eventueel botregeneratie nodig is enz.

Op basis van het computermodel wordt vervolgens een soort mondstuk vervaardigd dat als boormal dient, met gaatjes die precies de juiste plaats, hellingsgraad en omvang hebben zodat wij weten dat de implantaten die via deze gaatjes worden aangebracht precies op de juiste plaats zullen zitten. Bovendien kan meteen een voorlopige prothese worden vervaardigd. Vroeger moesten we het tandvlees openmaken, met dit systeem werken we door het tandvlees heen, wat veel minder pijn en zwelling geeft. Indien een botregeneratie nodig is, hebben we dat vooraf op de scan gezien en kunnen we duidelijk bepalen waar dit nodig is. Alles kan dan in één zitting gebeuren.”

Bij het bepalen van de precieze plaats van de implantaten wordt ten slotte ook rekening gehouden met de papillen (de driehoekige tandvleesstukjes tussen twee tanden). Voor een mooie, natuurlijke glimlach is het namelijk erg belangrijk dat ook het tandvlees er ongeschonden uitziet. Met het compu- termodel kan daar rekening mee gehouden worden.

Terug naar begin

In principe levenslang

Het plaatsen van kronen, bruggen en implantaten is geen goedkope zaak. “Laten we zeggen dat de technieken en materialen tegenwoordig zo uitgebreid zijn, dat we niet alleen voor elk geval een oplossing kunnen bieden, maar ook rekening kunnen houden met de mogelijkheden en wensen van de patiënt. De nieuwe technieken maken het bijvoorbeeld mogelijk om reeds een volledige, vaste brug te maken op 4 implantaten, daar waar er vroeger minimaal 6 nodig waren. Dat levert een hele besparing op.

Voor mensen die een heel natuurlijk resultaat voor hun voortanden primordiaal vinden, werken we samen met tandtechnici die ware kunstenaars zijn. De tanden die zij maken met keramische materialen, zijn niet van echte te onderscheiden. Elk groefje, elke kleurschakering komt erin voor. Maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast.

Daar staat tegenover dat een implantaat dat juist geplaatst is en goed onderhouden wordt, in principe levenslang meegaat. Het bot groeit immers vast aan het implantaat, terwijl een natuurlijke tand wordt vastgehouden door
vezels. Bacteriën kunnen deze vezels veel gemakkelijker afbreken dan dat ze het bot kunnen aantasten.

Correct poetsen is uiteraard belangrijk voor het behoud van een mooie glimlach! Bacteriën mogen geen kans krijgen om in de mond een ravage aan te richten.

Terug naar begin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content