© Getty Images/Creatas RF

Uw smartphone als gezondheidsmaatje

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De ontwikkelaars van toepassingen voor smartphones en tablets hebben de gezondheidsmarkt massaal ontdekt. Welke toepassingen bestaan er zoal en wat zijn deze apps waard?

Smartphones hebben tegenwoordig zoveel mogelijkheden dat telefoneren bijzaak wordt. Er bestaan intussen al vele duizenden gezondheidsapps en de markt breidt nog steeds razendsnel uit. De overgrote meerderheid van de apps werden ontwikkeld voor Apple (iPhone, iPad en iPod Touch) en voor Android. Ze worden aangeboden op de marktplaatsen die aan deze systemen verbonden zijn. Voor Apple is dat de iTunes App store; voor Android vindt u het allemaal op Google Play.

Medisch dagboek

Een eerste reeks apps biedt programmaatjes die ook op een gewone computer draaien, maar waarvoor het handig kan zijn om ze overal bij te hebben. Bij deze apps brengt u gegevens in, telkens u bepaalde waarden meet: lichaamsgewicht, bloeddruk, hartritme, lichaamstemperatuur, bloedsuiker,... Die gegevens worden opgeslagen en in grafiekjes weergegeven zodat evoluties meteen duidelijk worden. Ze kunnen meestal ook probleemloos worden doorgestuurd, zodat uw arts ze bijvoorbeeld ook in uw medisch dossier kan opnemen of van op afstand kan evalueren. Dergelijke apps zijn zeker zinvol om patiënten te stimuleren actief deel te nemen aan hun behandeling en om door een onmiddellijk feedback gezondheidsbevorderend gedrag te stimuleren.

Enkele voorbeelden:

– Lichaamsgewicht: MyCurves (Android), BodyTracker (Android en Apple), WeightBot (Apple)

– Bloeddruk: WiScale (Apple, slaat gewicht, vetmassa, spiermassa, BMI, bloeddruk en hartslag op), Blood Pressure Log (Android)

– Bloedsuiker: Diabetes Diary (Apple, Android), Diabetes Log (Apple, Android)

Meten is weten

Dacht u dat uw smartphone enkel gegevens kan opslaan? Fout! U kunt met uw telefoon of iPad ook uw hartslag en ademhaling meten, en mits een kleine uitbreiding, zelfs uw bloeddruk of uw lichaamstemperatuur nagaan of het suikergehalte in uw bloed bepalen. Philips ontwikkelde bijvoorbeeld de app Vital Signs Camera (voor iPad2) die met behulp van de camera van de iPad2 uw hartslag en ademhaling meet. Uw hartslag wordt bepaald aan de hand van zeer lichte verkleuringen in uw gelaat; uw ademhaling op basis van de bewegingen van uw borstkas.

Andere toepassingen die bruikbaar zijn op smartphone meten met behulp van licht en reflectie uw hartfrequentie. De reflectie van het bloed dat door uw bloedvaten stroomt, verschilt namelijk naargelang de systolische contractie of de diastolische ontspanningsfase. Op die manier kan uw hartslag worden bepaald door eenvoudigweg uw vinger voor de cameralens te houden. U mag daarbij niet te hard drukken anders zijn de reflectieschommelingen niet meer zichtbaar. Hetzelfde principe wordt ook toegepast in de knijpers die in het ziekenhuis op de vingertop van de patiënt worden gezet om zijn hartritme op te volgen.

Enkele voorbeelden: HeartRate (Apple), InstantHeartRate (Android, Apple).

Inpluggen

Het bedrijf Medisana ontwikkelde de VitaDock-serie, een reeks uitbreidingen voor iPad, iPhone en iPod Touch waarmee de glycemie, lichaamstemperatuur of bloeddruk kunnen worden gemeten.

De VitaDock GlucoDock (euro 99,90) is een toestelletje om uw glycemie te meten, dat wordt vastgemaakt aan uw Apple toestel. Het maakt net als de courante meetapparaten gebruik van teststrips en een druppel bloed en geeft binnen de vijf seconden de waarde op het scherm. Elke gemeten waarde wordt opgeslagen en kan worden aangevuld met gegevens over uw insulinegebruik, uw voeding, persoonlijke gebeurtenissen enz.

De VitaDock ThermoDock (euro 80) lijkt erg op de GlucoDock maar meet uw lichaamstemperatuur en de temperatuur van oppervlakken en vloeistoffen via contactloze infraroodtechnologie. Om uw lichaamstemperatuur te bepalen moet u het toestelletje op 5 cm van uw voorhoofd houden.

De VitaDock CardioDock (euro 130) is een bloeddrukmeter waarbij u kunt kiezen tussen één meting of een gemiddelde van drie opeenvolgende metingen. De uitbreiding omvat een docking station en een manchet. De software voor de VitaDock-reeks bestaat in het Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans en Italiaans.

Wat bloeddrukmeters betreft, is VitaDock overigens niet de enige mogelijkheid voor Apple-toestellen. Ook iHealth (euro 130) is een bloeddrukmeteruitbreiding voor iPhone, iPad en iPod Touch. Meer info over de VitaDock en de ihealth toestellen vindt u op www.medisanashop.nl. En een derde bloeddrukmeter voor Apple-toestellen is die van Withings (euro 129). Meer info op www.withings.nl.

Ook voor het bepalen van de bloedsuiker is er nog een toestelletje in de handel: de iBGStar (eveneens voor Apple-toestellen). Het toestelletje kost ongeveer euro 60 maar is in ons land nog niet in de handel. Meer info: http://nl.bgstar.be/web/

Informatie op zak

Heel wat apps maken van u en uw smartphone letterlijk een wandelende encyclopedie.

Zo heeft het Nederlandse Rode Kruis bijvoorbeeld een EHBO app uitgewerkt die u netjes vertelt wat u moet doen als iemand in uw omgeving het bewustzijn verliest, een brandwonde oploopt enz. Deze app is beschikbaar voor Android, Apple en Windows smartphones.

Diabetes Kookboek geeft inspiratie om gezond en gevarieerd te koken voor diabetici (Apple).

Medisch Woordenboek geeft de verklaring van 12.000 medische termen (Apple).

Hulp op Zak is dan weer een app die een uitgebreide medische vraagbaak bevat en een medisch woordenboek in zeven talen. Informatie over gezondheidsrisico’s op vakantiebestemmingen maakt van deze app een prima reistoepassing (Apple, Android).

Trainingsmaatjes

Ontelbare apps zetten u ook aan om een beetje meer lichaamsbeweging te nemen. Met stappentellers, berekeningen van verbruikte calorieën en andere veelkleurige grafieken worden uw prestaties op de voet gevolgd.

Een voorbeeld van een degelijke (Engelstalige) app voor wie regelmatig de loopschoenen aantrekt en een iPhone heeft, is RunKeeper. Wie zijn android smartphone als sportmaatje heeft, kan CardioTrainer gebruiken. Maar er zijn ontzettend veel toepassingen op sportvlak, dus kijk en vergelijk voor u uw keuze maakt.

Dagelijkse Buiktraining (Apple) biedt u een reeks oefeningen voor uw buikspieren die u dagelijks thuis kunt uitvoeren.

Apps voor alles wat u wilt weten en doen

Upright en Posture-Screen (allebei Apple) analyseren uw houding. De camera maakt een foto waarop bepaalde punten worden aangeduid en op basis daarvan worden houdingsafwijkingen aangeduid.

SleepCycle (Apple) registreert uw slaapcycli en bezit een wekker die u binnen een opgegeven tijdsinterval zal wekken wanneer u in een lichte slaapfase bent.

De Start&Stop app Antidepressiva is een toepassing van het Nederlands Instituut voor Verantwoord Geneesmiddelengebruik die gebruikers wil tonen wat het effect is van een behandeling met antidepressiva (Apple).

De MedAlert app zorgt ervoor dat u nooit meer vergeet om op uur en tijd uw geneesmiddelen in te nemen of bij uw arts een nieuw voorschrift te halen (Apple en Android).

De Siemens Hoortest werd gemaakt door de audiologische experts van Siemens om u te helpen bij het opsporen van eventueel gehoorverlies.

En zo bestaan er nog talloze andere apps om uw gezondheid te ondersteunen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content