© iStock

Draadloos verbonden met Bluetooth

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Heel wat apparaten zijn op korte afstand draadloos met elkaar verbonden via Bluetooth: een gsm en een oortje, een computer en een printer,... Op deze manier kunnen gegevens worden doorgestuurd van het ene apparaat naar het andere. Een woordje uitleg en tips

Bluetooth is een van de meest gebruikte vormen van draadloze verbinding tussen apparaten op korte afstand. Dankzij Bluetooth kunnen bijvoorbeeld adresgegevens tussen gsm’s worden uitgewisseld, kan snel vanaf een pocket pc worden geprint, kunnen draadloze muis en toetsenbord gegevens doorspelen naar een computer of kan een gsm worden verbonden met een draadloze headset of een carkit om handenvrij te bellen. En dat zijn slechts enkele voorbeelden. Er bestaan intussen tientallen verschillende bluetooth-producten.

De geschiedenis van Bluetooth begint in 1994, toen Ericsson zocht naar een goedkope manier om via een radioverbinding communicatie tot stand te brengen tussen mobiele telefoons en andere apparaten. De naam Bluetooth verwijst naar de Vikingenkoning Harald Blauwtand (Harald Blåtand). Het was oorspronkelijk de werknaam van het project, maar bij gebrek aan betere ideeën bleef hij behouden.

Wereldwijd

Voor Bluetooth is een frequentie uitgezocht die wereldwijd beschikbaar is: de 2,45 GHz-band. Deze frequentie wordt ook gebruikt voor babyfoons, afstandsbedieningen van garagedeuren, draadloze telefoons en Wi-Fi-toepassingen. Aanvankelijk was Bluetooth tamelijk storingsgevoelig, maar al gauw werden nieuwere versies ontwikkeld die op dat vlak verbeterd werden. Ook de snelheid van de data-overdracht werd bij elke nieuwe versie aanzienlijk opgedreven. Zo zond versie 1.0 gegevens door aan een snelheid van maximaal 1 Mbit/seconde, terwijl de gegevensoverdracht bij de recentere versies aan 6 Mbit/s gebeurt.

Beperkte afstand

Bluetooth werkt optimaal binnen een straal van 1 tot 10 meter. De toestellen die met elkaar worden verbonden moeten niet rechtstreeks binnen elkaars ‘gezichtsveld’ liggen. Dankzij de GHz-radioverbinding dringt het Bluetooth-signaal ook door vaste materialen (zolang het geen metaal is).

Omdat Bluetooth normaal gesproken ook relatief weinig stroom verbruikt (toch vanaf versie 2.0 die eind 2004 werd goedgekeurd – we zitten intussen al aan versie 4.0), kan het worden toegepast in mobiele toestellen die afhankelijk zijn van batterijen.

Omdat de radiosignalen kunnen worden opgevangen door alle ontvangers die zich in de buurt van de Bluetooth-apparaten bevinden, is een zogenaamde ‘pairing’ noodzakelijk, de toestellen moeten met elkaar verbonden worden. Twee verbonden apparaten vormen zo een mini netwerk, ook wel een piconet genoemd. Het handige is dat elk apparaat in een piconet met tot wel 7 andere apparaten kan worden verbonden binnen hetzelfde piconet en een apparaat kan tot meerdere piconets tegelijkertijd behoren.

Vereisten

Om gebruik te kunnen maken van een Bluetooth-verbinding moeten beide apparaten die u met elkaar wilt verbinden Bluetooth ondersteunen. Voor de meeste smartphones en draadloze randapparatuur is dit geen probleem. Maar niet elke computer heeft standaard Bluetooth. Gelukkig kunt u voor minder dan € 20 een Bluetooth-dongle kopen, die u in een vrije USB-poort van uw computer steekt.

Aan de slag

In dit voorbeeld leggen we uit hoe u een computer via Bluetooth verbindt met een draadloze muis, maar het principe is hetzelfde voor alle verbindingen.

Met de computer gaat u naar het Start-menu en kiest dan ‘Configuratiescherm’ en daarin ‘Bluetooth-apparaten’. Klik “Het Bluetooth-pictogram in het systeemvak weergeven” aan, zodat u daarna gemakkelijk met Bluetooth apparaten kunt werken vanuit de startbalk. Zorg er bovendien voor dat de opties onder ‘Verbindingen’ aanstaan, zodat Bluetoothapparaten verbinding kunnen leggen met uw computer en u bij elke verbinding een waarschuwing krijgt. U wilt immers niet dat uw buurman ongevraagd apparaten aansluit op uw computer. Zet ‘Detectie inschakelen’ aan. Zet de draadloze muis aan en leg ze naast de computer. De computer zal de muis detecteren en verbinding maken. Om problemen te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat uw draadloze toestellen steeds goed opgeladen zijn of over degelijke batterijen beschikken.

Controleer of beide apparaten elkaar automatisch gevonden hebben en gekoppeld zijn. Dat merkt u eenvoudigweg door de muis te bewegen en te zien of de muisaanwijzer op uw scherm volgt.

Wilt u een gsm met uw computer verbinden via Bluetooth om gegevens uit te wisselen, zet dan op uw gsm bij het menu Verbindingen – Bluetooth – Opties – Zichtbaarheid “Toon telefoon” aan. Anders kan uw pc uw gsm onmogelijk vinden.

In sommige gevallen wordt bij het maken van een verbinding een beveiligingscode gevraagd. Ofwel hebt u die van de fabrikant gekregen, ofwel hebt u die zelf bij het eerste gebruik van uw toestel ingesteld, ofwel is die gewoon op de standaardcode 0000 blijven staan.

Bij problemen

  • Soms zijn problemen te wijten aan het feit dat één van de toestellen nog over een oudere softwareversie beschikt. Probeer in dat geval de meest recente te installeren (meestal te vinden op de website van de fabrikant) nadat u eerst de oude software verwijderd hebt.
  • Laat het actieve apparaat zoeken naar het passieve. Laat bijvoorbeeld uw gsm de carkit of de draadloze oortjes zoeken.
  • Wanneer een verbinding tussen twee apparaten niet lukt, probeer dan eens met een ander toestel om te bepalen bij welk apparaat het probleem ligt. Soms kan het helpen het toestel te resetten.
  • Lukt het niet om een toestel via Bluetooth met uw computer te verbinden, zet dan uw firewall en uw virusscanner eens uit. Soms houden die de verbinding tegen.
  • Zorg dat de apparaten om verbinding te maken zo dicht mogelijk bij elkaar liggen. Zodra ze met elkaar verbonden zijn, kan de verbinding een grotere afstand overbruggen.
  • Vergeet niet dat u bij sommige toestellen (zoals bijv. een gsm) moet instellen dat het apparaat door andere Bluetooth-apparatuur gezien kan worden.

Partner Content