Eenvoudige tests om een beroerte te herkennen
Snel ingrijpen bij een beroerte of CVA is cruciaal. Toch worden nog heel wat signalen genegeerd. Daarom lanceert de Vlaamse regering opnieuw de campagne ‘Herken een beroerte’. Met enkele eenvoudige tests herken je immers de belangrijkste alarmtekens.
Mond. Wanneer een mondhoek plots naar beneden hangt, vraag die persoon dan om de tanden te tonen of te lachen en kijk of de mond scheef blijft.
Spraak. Spreekt iemand plots verward of onbegrijpelijk, raakt hij niet uit zijn woorden of lijkt hij de dingen niet goed te begrijpen? Vraag om een simpele zin te herhalen en check of dat lukt.
Arm. Ontstaat er plots krachtverlies in een arm of been, vraag deze persoon dan om de armen voor zich uit te strekken. Kijk of de arm deels of volledig wegzakt. Doe een gelijkaardige test bij een verlamd been.
Andere alarmsignalen
Plots dubbel zien, slechts één helft van het gezichtsveld zien of blind worden aan één van de ogen.
Plotse hevige draaiduizeligheid, evenwichts- of coördinatiestoornissen vertonen.
Hoe kan je zelf achterhalen of je een beroerte hebt?
Signalen bij jezelf herkennen, ligt vaak moeilijk omdat er sprake kan zijn van een bewustzijnsvermindering of een verminderd besef. Wees alert op je spraak of een arm die bijvoorbeeld na een middagdutje plots niet meer mee wil.
Miniberoerte?
Wanneer deze symptomen zich tijdelijk (minder dan 24 uur) voordoen en spontaan herstellen, kan er sprake zijn van een miniberoerte of een transiënte ischemische aanval. Dat is een alarmteken voor een mogelijke ernstigere beroerte die op til is. De kans daarop is het grootst in de eerste uren en dagen erna. Trek hiermee altijd naar het ziekenhuis voor dringend onderzoek.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier