Veilig rijden in de winter
Leen Baekelandt
Journaliste Plusmagazine.be
Journaliste Plusmagazine.be
09-01-2024, 17:05
Bijgewerkt op: 09-01-2024, 17:05
IJzel, aanvriezende mist... Niks abnormaals in deze tijd van het jaar, maar op de weg kan het minder leuk zijn. Misschien mogen we binnenkort zelfs sneeuw verwachten. Met deze tips kan je jezelf veel ellende besparen.
- Moet uw auto buiten overnachten of overdag lange tijd buiten blijven staan bij vriestemperaturen? Dek dan de voorruit en de voorste zijruiten af met een laken of stukken karton. Of met een speciaal ijsscherm dat u kunt vastmaken aan de zijportieren.
- Plaats uw geparkeerde wagen in eerste versnelling. Trek de handrem NIET aan, deze kan immers vastvriezen.
- Laat uw wagen niet voor de deur warmdraaien. Dat vebruikt onzettend veel benzine, geeft een zeer hoge schaedelijke uitstoot en doet uw motor sneller verslijten. Start uw wagen dus pas op het moment dat u vertrekt en geef niet meteen te veel gas.
- Als u uw vooruit niet afdekt, dan moet u, indien mogelijk, wel uw ruitenwissers omhoog zetten zodat ze niet aan de voorruit vastvriezen. Als u vastgevroren ruitenwissers inschakelt, kan het rubber scheuren.
- Maak de auto eerst goed sneeuwvrij en de ruiten ijsvrij eer u vertrekt. Een goede zichtbaarheid is essentieel bij zware wintertoestanden. Ook uw voor- en achterlichten moeten sneeuw- en ijsvrij zijn. Pakken sneeuw die tijdens de rit van het dak of de motorkap vallen, kunnen gevaarlijk zijn.
- Kijk vandaag nog onder de motorkap na of het reservoir met ruitenvloeistof helemaal vol is en voeg er antivries aan toe.
- Schakel vóór u vertrekt alle stroomverbruikers uit: voor- en achterruitverwarming, air conditioning, verwarming, gps... Zelfs als de lichten automatisch aanfloepen, schakelt u ze eerst uit eer u wegrijdt.
- Blijf langer in de eerste versnelling rijden dan u normaal doet. Versnel dan niet bruusk, maar zeer geleidelijk.
- Als uw auto buiten overnacht en als u overdag trajecten van minder dan 35 km rijdt, dan doet u er goed aan een batterijlader te kopen (prijs ongeveer van ? 50 tot ? 80 volgens het model). Een autobatterij laadt immers pas echt op als u meer dan 35 km ononderbroken rijdt. Als u slechts korte trajecten rijdt en vaak stilstaat, dan gaat de batterij beetje bij beetje ontladen. In winterse rijomstandigheden kunt u met een batterijoplader uw accu één of twee keer in de week opladen en ’s morgens startproblemen vermijden.
- Rijd zo defensief mogelijk om te kunnen anticiperen op mogelijke problemen. Een besneeuwd wegdek is dubbel zo glad als een natte weg. Ook de remafstand wordt dus groter. Houd daarom meer afstand van uw voorligger. Rem ook tijdig en steek meteen uw knipperlichten aan als u een file of een probleem vermoedt.
- Remmen op een besneeuwde of gladde weg doet u altijd best op de motor, dus door een versnelling lager te schakelen. Probeer zeker niet te remmen of gas te geven in een bocht. Doe dit op het rechte stuk vóór de bocht.
- Voelt u dat u toch gaat slippen? Prent uzelf drie basisregels in: nooit op het rempedaal duwen (eventueel wél schakelen), niet bruusk aan het stuur draaien en vooral kijken en sturen in de richting waar u naartoe moet. Dat laatste is moeilijk omdat we de neiging te kijken naar de hindernis die we willen vermijden.
- Hebt u een abonnement op een pechverhelpingsdienst? Vergeet dan niet hun oproepnummer op te slaan op uw gsm.
- Als u moet rijden op niet sneeuwvrij gemaakte wegen, dan is het heel nuttig deze spullen in uw auto te hebben: stukken karton (om eventueel voor uw wielen te leggen als u in verse sneeuw moet vertrekken), een ijskrabber, een schop, een warme deken, een zaklamp en startkabels (indien nog zinvol voor uw batterij).
- Een vooruitziende mens is er twee waard: flesjes water en een paar droge snacks zullen zeer welkom zijn voor het geval u heel lang moet aanschuiven.
- Zelfs met centraal vergrendelde deuren kan het nuttig zijn een spuitbusje met slotontdooier op zak te houden. Zeker als uw auto overdag of ’s nachts buiten blijft staan.
- Strooizout kan aankoeken aan de carrosserie en zelfs roest veroorzaken. In winterse verkeersomstandigheden is het slim uw auto vaker dan anders af te spuiten of er een paar emmers lauw water overheen te gieten. Als dat buiten moet gebeuren, moet u de carrosserie uiteraard meteen droogwrijven. En als u dan toch bezig bent, is het een goed idee de rubberen deurstrips in te wrijven met talkpoeder. Dit beschermt ze tegen de vorst.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier