© Getty Images

AI helpt eetbuien en bingedrinken voorspellen

Plusmagazine.be Onlineredactie

Een nieuw ontwikkeld artificiële intelligentie-model kan eetbuien en bingedrinken van patiënten met boulimia nervosa en een alcoholgebruikstoornis helpen voorspellen. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Medicine, zo heeft KU Leuven, dat aan de studie meewerkte, woensdag bekendgemaakt.

De onderzoekers, van de Mind-Body Research groep van de KU Leuven en de Universiteit van Berkeley in California, volgden 120 patiënten gedurende een periode van 12 maanden. Hun eet- en drinkgedrag werd bestudeerd, alsook verschillende emotionele, gedrags- en contextuele factoren. Deelnemers rapporteerden daarvoor hun gedrag en ervaringen acht keer per dag, op specifieke dagen van de week.

Uit alle gegevens konden de onderzoekers op zoek gaan naar patronen en voorspellers van problematisch eet- of drinkgedrag. Daarvoor werden machine learning-modellen en artificiële intelligentie gebruikt.

Het tijdstip van de dag

De wetenschappers ontwikkelden zo modellen op groepsniveau en modellen die afgestemd waren op individuele patiënten. De modellen op groepsniveau, die gegevens van meerdere patiënten samenvoegen, presteerden over het algemeen beter dan de modellen op individueel niveau. Enkele van de belangrijkste voorspellers voor eetbuien en bingedrinken waren het ervaren van een drang om te eten of drinken, en het tijdstip van de dag. Daarnaast speelden sociale context en emotionele factoren ook een belangrijke rol.

“Deze inzichten zijn een belangrijke stap voorwaarts in het begrijpen en aanpakken van de complexiteit bij boulimia nervosa en alcoholgebruikstoornis”, vertelt onderzoeker Nicolas Leenaerts (KU Leuven). “Door gebruik te maken van artificiële intelligentie kunnen we beter voorspellen wanneer eetbuien en bingedrinken zullen optreden en effectiever ingrijpen.”

Emotionele toestand

Wanneer het risico hoog is, zou meteen een waarschuwing kunnen worden verzonden, afgestemd op de situatie waarin de patiënt zich op dat moment bevindt. Zo’n fijnmazige aanpak zou de effectiviteit van behandelingen voor boulimia nervosa en alcoholmisbruik aanzienlijk kunnen verbeteren, stellen de onderzoekers.

Die fijnmazigheid is nodig, want het onderzoek toonde voorts aan dat de sociale context en emotionele toestand van patiënten significant verschilt bij eetbuien en bingedrinken. Positieve emoties en een sociale situatie bleken bijvoorbeeld meer voorspellend voor bingedrinken, terwijl negatieve emoties nauwer verbonden waren met eetbuiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content