Belangrijk onderzoek naar nieuwe behandelingsmogelijkheid voor ontstekingsreuma
Onderzoekers van de UGent en het UZ Gent, verenigd in het inflammatie-researchcentrum (VIB), hebben ontdekt dat macrofagen, een bepaald type witte bloedcellen, een sleutelrol spelen in het onstaan van chronische peesontstekingen. Die ontstekingen liggen aan de basis van verschillende vormen van ontstekingsreuma en treffen één procent van de bevolking, melden VIB-UGent en UZ Gent.
Het onderzoeksteam toonde aan dat macrofagen aan hun aanhechtingsplaats ter hoogte van het bot een bepalende rol kunnen spelen bij chronische peesontstekingen. “Ons onderzoek wijst uit dat macrofagen die het ontstekingsremmend eiwit A20 missen vroegtijdig zo’n achillespeesontsteking ontwikkelen”, zegt Dirk Elewaut (VIB-UGent/UZ Gent). “Ook de onderliggende oorzaak konden we aantonen: A20 onderdrukt de activatie van STAT1, een signaalmolecule die ontstekingen opstart. De afwezigheid van A20 leidt dus tot een sterke toename van STAT1, wat de peesontsteking in de hand werkt.”
Door een molecule (JAK) af te remmen die de signaalmolecule (STAT 1) aanstuurt die ontstekingen opstart, konden de onderzoekers al een achillespeesontsteking succesvol behandelen. “Onze bevindingen onderstrepen het belang van macrofagen in het ontstaan van peesontstekingen en de mogelijkheid om ze te behandelen met JAK-inhibitors. Dergelijke inhibitors zijn momenteel al in bepaalde landen beschikbaar voor behandeling van reumatoïde artritis.”
Het onderzoek biedt nieuwe perspectieven voor patiënten waar bestaande behandelingen, op basis van zogenaamde TNF-blokkers, geen soelaas bieden. (Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier