Botscan
Met een botscan worden probleem ter hoogte van het skelet zoals infecties, bottumoren en wervelkolomfracturen zichtbaar gemaakt.
De wervelkolom bestaat uit 33 wervels die het ruggenmerg bescherming bieden en de lichaamsromp stabiliteit geven. Het onderste deel van de wervelkolom wordt de lumbale wervelkolom genoemd. Dit deel van de wervelkolom is vaak het slachtoffer van rugpijn.
Als je last hebt van lagerugpijn, kan de arts besluiten tot een botscan om de oorzaak van het probleem op te sporen. Bij zo’n onderzoek wordt een radioactieve stof (een tracer) in de bloedsomloop ingespoten. Deze chemische stof bindt zich in botdelen waar veel nieuw bot wordt aangemaakt; dat is doorgaans een teken van botbeschadiging. Dan wordt de chemische stof in de botten met een gammacamera opgespoord en wordt daarvan een digitale beeldopname gemaakt.
Met de botscan worden probleemgebieden zoals infecties, bottumoren en wervelkolomfracturen zichtbaar gemaakt. Een botscan kan ook worden gebruikt voor het meten van de botdichtheid en de vermindering daarvan bij osteoporose (botontkalking). Nadat de probleemgebieden zijn gelokaliseerd, kunnen meer specifieke tests de weg wijzen naar de meest geschikte behandeling.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier