Congestief hartfalen

Door een slechte bloedcirculatie vergroot de beklasting van het hart. Als gevolg van een te grote belasting ontstaat een vergroot hart dat slecht functioneert.


Het hart is een zich samentrekkende spier die via de bloedsomloop zuurstof- en voedingsrijk bloed naar het lichaam pompt. In het hart bevinden zich vier holtes, waarin bloed wordt verzameld om vervolgens naar de longen en de rest van het lichaam te worden verspreid.

Er zijn verschillende aandoeningen waardoor het hart het bloed niet effectief kan laten circuleren. Letsel of ziekten van de hartspier of hartkleppen kunnen de werking van het hart verstoren, waardoor een goede bloedcirculatie niet mogelijk is. Door kransslagaderziekte, hoge bloeddruk of vernauwde of verstopte slagaderen wordt de levering van bloed door de bloedvaten verstoord, waardoor de belasting van het hart toeneemt.

Als gevolg van een te grote belasting van het hart ontstaat een vergroot hart dat slecht functioneert. Uiteindelijk slaagt het hart er niet in de hoeveelheid bloed die wordt aangevoerd verder te pompen. Hierdoor neemt de druk in de hartholten en het vaatstelsel toe, met als gevolg vochtophoping in lichaamsweefsels. Wanneer deze voorvallen zich vaker voordoen en steeds erger worden, noemt men dit congestief hartfalen (CHF).

Bij het toenemen van CHF zwellen de benen en voeten door vochtophoping; medische benaming: oedeem. Ook in de longen kan zich vocht ophopen, met kortademigheid als gevolg. Uiteindelijk kan door hartfalen ook de functie van de nieren worden aangetast. De vochtophoping in het lichaam neemt dan nog meer toe en het zieke hart moet nog meer inspanning verrichten. CHF is een chronische aandoening, met weinig kans op langdurige overleving. Bij beschadigde hartkleppen kan een operatie noodzakelijk zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content