© G.F.

CT-scan met drukmeting spoort gevaarlijke slagadervernauwing op

Slagaderverkalking komt bij 50-plussers frequent voor. Een nieuwe CT-scan met drukmeting (FFR-CT) brengt in beeld welke verkalking gevaarlijk is voor het hart. Cardioloog Pedro Brugada getuigde onlangs hoe dit zijn leven redde.

Wat zijn de voordelen?

Er zijn minder invasieve onderzoeken nodig. Zoals een coronarografie, waarbij een katheter (smal buisje) wordt ingebracht via de pols of de lies om zo de kransslagaders te onderzoeken.

De techniek zorgt voor minder vals positieve en vals negatieve resultaten in vergelijking met de gewone CT-scan van de kransslagaders.

De techniek biedt meer gemoedsrust, want als de kransslagaders op de FFR-CT normaal zijn, dan is de kans op een hartinfarct de komende tien jaar bijzonder klein.

Hoe werkt een FFR-CT?

Dankzij nieuwe beeldvormingstechnieken is het mogelijk om via een CT-scan zowel het hart als alle omringende bloedvaten driedimensionaal af te beelden. Ook kransslagadervernauwingen, dé voornaamste oorzaak van een hartinfarct, komen zo aan het licht. Maar niet elke vernauwing is problematisch. Aan de hand van een niet-invasieve drukmeting van de bloedstroom (Fractional Flow Reserve of FFR) kunnen artsen exact bepalen waar je slagader dreigt dicht te slibben, waardoor je hart te weinig zuurstof krijgt.

Op basis van de scan wordt de druk van de bloedstroom net voor en na de vernauwing berekend, zonder dat er een buisje in je kransslagaders moet worden ingebracht. Daarbij wordt rekening gehouden met ieders unieke anatomie, zoals het volume van je hartspier, de vorm van je bloedvaten enz.

Hoe meer de bloedcirculatie stropt, hoe slechter je score. Op beeld ziet dat er zo uit: kleuren je slagaders blauw, dan ben je veilig. Vanaf lichtblauw tot geel is er een verhoogd risico. En bij rood is er haast bij en moet er, indien mogelijk, snel een behandeling (medicatie, stent, overbrugging) volgen. De techniek is voorlopig niet terugbetaald.

Met dank aan prof. dr. Steven Droogmans (cardiologie) en prof. dr. Johan De Mey (radiologie) van het UZ Brussel, één van de ziekenhuizen waar deze nieuwe techniek werd ontwikkeld en onderzocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content