De ideale beha in 10 vragen

De beha is er in de eerste plaats om de fragiele zone die de borsten toch zijn, te beschermen. Toch lopen zeven op tien vrouwen met een verkeerde maat rond. Begrijpelijk als u weet dat u gemiddeld zes keer in uw leven van behamaat verandert.

Lingerie mag dan al een esthetische rol hebben, de belangrijkste functie van de beha blijft toch de borsten, die geen spieren bevatten en een kwetsbare zone vormen, te ondersteunen. Uw borsten dagelijks behandelen met specifieke crèmes of verstevigen met koud water heeft immers weinig zin als de beha die u draagt niet zijn elementaire ondersteunende functie vervult. Het juiste exemplaar weten te kiezen is niet altijd evident. Aarzel daarom niet om raad te vragen aan een gespecialiseerde verkoopster. Anne Van Coppenolle, lingerie styling trainer bij lingerieontwerper Vandevelde, bekend van o.a. Marie Jo en Prima Donna, legt uit waar u moet op letten.

1. Hoe bepaalt u correct uw behamaat?

Meten is weten. Laat in de winkel uw maat opmeten door een gespecialiseerde verkoopster of doe het zelf thuis, met de hulp van uw partner of een vriendin. Een beha bestaat uit twee maten. De omtrek, die in cijfers wordt uitgedrukt, wordt gemeten net onder de borstrand. Adem even uit en laat de meter strak om uw lichaam aansluiten, zonder dat hij knelt. Het aantal centimeters bepaalt uw omtrekmaat. Om de cupmaat in te schatten gebruiken lingerie styling specialisten pasmodellen met A, B, C enz, waarmee ze de juiste cup kunnen inschatten. Sommige stylistes kunnen de cup ook op het zicht inschatten. U laat uw cupmaat best opmeten wanneer u niet ongesteld bent. Tijdens periodes van hormonale schommelingen kunnen uw borsten zwaarder aanvoelen en riskeert u zo toch een te grote maat te kopen.

In ons land worden zowel de Franse als de Europese maten gehanteerd door lingeriemerken. Let dus op welke maten u leest. De Europese zijn de meest logische en dus de handigste in gebruik: het getal in 95 B staat dan voor het aantal centimeters van uw omtrek. Voor de Franse maten moet u bij uw omtrek in centimeters 15 bijtellen.

De maten verspringen per vijf centimeter. Daardoor zitten heel wat vrouwen tussen twee maten. U kiest dan best de maat die het dichtst bij uw omtrek aansluit. En vergeet niet om bij elke nieuwe aankoop de beha te passen. Niet alleen uw eigen lichaam, ook het specifieke model van de beha en de stof kunnen de pasvorm beïnvloeden. Voor veel vrouwen is het niet evident om in hun halve blootje in een pashokje te staan maar het loont wel degelijk tegen miskopen.

2. Is uw cupmaat voor het leven?

Neen. Alle vrouwen wisselen om tal van redenen van behamaat. Dat gebeurt onder invloed van de pil, tijdens en na de zwangerschap, bij borstvoeding, tijdens de menopauze, door een dieet, door aan te komen of door een borstoperatie. Soms zijn de verschillen heel extreem. Vrouwen die van een A-cup naar een F-cup evolueren: het gebeurt, maar meestal gaat het subtieler. Het kan geen kwaad om uw buste regelmatig opnieuw te laten opmeten. Zelfs als uw confectiemaat al jarenlang onveranderd is, kan uw cupmaat gewijzigd zijn. De cup varieert bij de meeste vrouwen vaker dan de omtrek.

3. Welk model past bij welke outfit?

De voorgevormde beha. Draagt u een strakke jurk, T-shirt of topje, dan is een voorgevormde beha, die uw borsten een mooie ronde vorm geeft, aangewezen. Dat model heeft gladde cups die de borsten bijna volledig omvatten. U kunt dit model ook onder dagelijkse outfits dragen.

De balconnet beha. Dit model laat het bovenste deel van de boezem onbedekt en het tussenstukje zit vrij hoog op het lichaam. Dat zorgt voor een horizontale lijn. Mooi om te dragen onder topjes of onder een vierkant of rond decolleté.

De strapless beha. Deze beha wordt zonder schouderbandjes gedragen en is geschikt onder een bustierjurk of topje.

De push-up beha. Dit model lift en centreert uw borsten en geeft volume. Geschikt voor onder uitgesneden jurken of topjes.

De corsage. Zit perfect onder aansluitende kledij en werkt als shapewear. Sommige corsages kunt u zelfs als bovenstuk dragen op een broek of rok. De cups accentueren uw boezem en het lijfje versmalt de taille, net zoals de korsetten in de fifties.

4. Hoe strak moet u uw beha sluiten?

Hoe u uw beha sluit, kiest u zelf, als hij maar goed en niet te strak aanvoelt voor u. Daar zijn geen vaste regels voor. Maar het oogt natuurlijk het mooiste als u het haakje kunt vastmaken in het laatste oogje. Op die manier zijn ook de twee andere rijen oogjes mooi weggestopt.

5. Hoe weet u of de beugels goed zitten?

Beugels zijn bedoeld als extra steun en om de boezem in een mooie egale vorm te sculpteren. De binnenkant van de beugels moeten bijna op het borstbeen (het midden van uw borstkas) vallen. Het buitenste deel van de beugels moet rond uw borst gaan. U kunt dit controleren door met uw vingers op de beugels te drukken. Drukken ze toch nog in uw borst, dan is de maat te klein. De beugels zijn te groot als ze tot onder de oksel doorlopen, of als ze in het midden over elkaar schuiven.

6. Kunt u een grotere boezem ook opvangen met een kleinere cup maar een grotere omtrekmaat?

Kiezen voor een grotere omtrekmaat in plaats van voor een grotere cup is een van de meest voorkomende fouten bij het kiezen van een beha. Heel wat vrouwen huiveren ervoor om van cup te veranderen. Als ze merken dat hun C-cup, die ze al jaren dragen, ineens niet meer past, proberen sommigen daar een mouw aan te passen door een grotere omtrekmaat te nemen.

Ze gaan van 100 naar 105 bijvoorbeeld, in plaats van over te schakelen naar een D-cup. Maar daardoor gaat het rugpand, dat verantwoordelijk is voor de nodige stevigheid, veel te los zitten. De beha zelf zal vooraan naar beneden trekken en achteraan omhoog, waardoor hij niet meer de juiste steun geeft.

Voor veel vrouwen heeft het veranderen van cup iets psychologisch, net zoals het opgeven van hun maatje 38 dat ze hadden toen ze 20 waren. Sommigen blijven zich daar in wurmen, ook al zou hun lichaam veel mooier ogen in een meer gepaste 42.

7. Welke sportbeha voor welke sport?

Het staat vast: borsten gaan voortijdig doorhangen door te sporten zonder goede ondersteuning. Een sportbeha reduceert de impact van schokken, zowel voor vrouwen met grote als kleine borsten. Een goede sportbeha houdt de borsten op hun plaats zonder ze plat te drukken. Kies een model in functie van de sport die u beoefent.

– Bij een rustige activiteit als yoga, pilates, tai chi, light gymnastics volstaat een racerbackmodel of een beha met gekruiste schouderbandjes. Een soort behatopje zeg maar.

– Wie fitnest, fietst, skiet, danst of aan nordic walken doet, is beter af met een beha met spacercups. Die geeft dubbel zoveel steun, houdt de borsten goed op hun plaats en zorgt tegelijk voor een mooie ronde vorm.

– Intensieve sporters (joggen, paardrijden, tennis, spinning, balsporten...) of vrouwen met een zwaardere cup, trekken best een beha met een verhoogd middenvoorstuk aan. Die omsluit elke borst volledig en biedt drie keer zoveel steun als een doorsnee beha. U kiest best een beha uit schok- en drukdempend materiaal. Deze geavanceerde stoffen voeren het zweet goed af en houden uw lichaam droog.

8. Mag u uw beha aanhouden om te slapen?

Dat mag maar het heeft niet veel zin. Als u slaapt hebben uw borsten geen ondersteuning nodig. Al is het voor vrouwen met grote borsten soms comfortabel of kunnen er medische redenen zijn. Zoniet is slapen met een beha niet meteen aangeraden.

9. Hoe moet u uw lingerie onderhouden?

De handwas is ideaal. Goede beha’s zijn vervaardigd uit fijne weefsels als lycra, kant, tule,... In de praktijk is een handwas niet altijd haalbaar. De mees-te beha’s zijn daarom machinewasbaar op 30 graden. Sluit de haakjes en stop de heha in een aparte waszak. Was hem niet samen met grote en zware stukken zoals jeans. Gebruik geen wasverzachter of speciale wasmiddelen voor fijne vezels. Dat werkt teveel in op de vezels. Een gewoon wasmiddel volstaat. Laat de beha nadien plat drogen. Druk voorgevormde beha’s ook niet plat of in elkaar in de kast maar leg ze open. Zo behoudt uw beha het best zijn vorm en goede werking. Hoe vaak u uw beha wast, hangt van uzelf en uw activiteiten af. Sommige vrouwen wassen hem om de dag, andere om de drie dagen.

10. Welke oplossingen voor prothesen?

Voor vrouwen die een borst verloren, is er vandaag een heel gamma prothesebeha’s. Ze zien eruit als gewone beha’s met een opening aan de zijkant om de prothese in te schuiven. Ze plakken niet tegen de gevoelige huid en hebben vaak geen naden. Deze beha’s kunnen helpen om u weer vrouw te voelen en zijn vaak een kleine partner in het genezingsproces.

Wist u dat...

een gemiddelde beha uit wel 45 verschillende onderdeeltjes bestaat die stuk voor stuk een functie hebben om uw borsten perfect te ondersteunen. De naaisters in de ateliers van behaproducenten puzzelen al deze delen feilloos in elkaar.

bijna alle vrouwen twee verschillende borsten hebben. Bij de meesten is de linkerborst iets groter dan de rechter. Dat meestal kleine verschil is normaal en kunt u opvangen door de schouderbandjes aan te passen.

de cupmaten steeds groter worden en almaar meer vrouwen een omvangrijke boezem hebben. Tien jaar geleden was de gemiddelde maat in ons land een B-cup, vandaag is dat een D-cup. Tot voor kort was de grootste maat een G-cup, vandaag is dat een K-cup. Deze XXXL komt overgewaaid uit Groot-Brittannië.

De trend naar steeds groter kent verschillende verklaringen. Het toenemend aantal borstvergrotende ingrepen speelt zeker een rol. Andere hypothesen zijn milieuvervuiling, vetrijke voeding en het toenemend gebruik van hormonen. Opmerkelijk: vooral in West- en Noord-Europese landen doet het fenomeen zich voor; zuiderse boezems blijven vooralsnog gespaard.

Info: www.lingeriestyling.com/nl-BE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content