© getty images

De nutriscore 2.0

Op tal van voedselverpakkingen staat een nutriscore. Die geeft aan hoe (on)gezond een levensmiddel is. Onlangs kreeg het systeem een update en werden een aantal correcties doorgevoerd om het relevanter te maken.

De in 2018 gelanceerde nutriscore is een labelsysteem dat voedingsmiddelen uit eenzelfde familie (bv. kant-en-klare gerechten, vetstoffen, koekjes) onderbrengt in vijf categorieën (van A tot E) op basis van de voedingswaarde. De score die de etenswaren toegekend krijgen, is het resultaat van een vrij complexe formule, die het gehalte aan suiker, zout, verzadigde vetten, plantaardige ingrediënten, vezels en eiwitten per 100 gram product in aanmerking neemt. Onlangs werd de berekeningsmethode verfijnd, rekening houdend met de evolutie van de research en met de aanwezigheid van bepaalde dubieuze ingrediënten of interessante nutriënten die vroeger geen of te weinig gewicht in de schaal legden.

De nieuwe versie van de nutriscore is sinds januari 2024 van kracht. Ze wijzigt de classificatie van 30 à 40% van alle voedingsmiddelen op de markt. Zo scoren lightfrisdranken nu slechter, omdat er zoetstoffen in zitten. Ook een aantal kant-en-klare gerechten, ontbijtgranen, koekjes en drinkyoghurts tuimelen naar beneden in het klassement. Rood vlees scoort voortaan minder goed dan wit vlees. Omgekeerd doen een aantal vette vissoorten (sardientjes in eigen nat bv.) en bereide gerechten die weinig zout/suiker bevatten het nu beter. Dat geldt even-eens voor een aantal harde kazen (type emmentaler), plantaardige oliën met veel onverzadigde vetten en volkorenproducten. Let wel: de fabrikanten krijgen nog tot eind 2025 de tijd om hun verpakkingen aan te passen. Tijdens die overgangsperiode kan je dus niet weten of op een product de nieuwe dan wel de oude score staat! En aangezien de nutriscore nog altijd niet verplicht is, kunnen fabrikanten van wie de producten nu minder goed scoren in de verleiding komen om ze gewoonweg niet langer op het etiket te vermelden. Wil je duidelijkheid, dan heb je maar één optie: een beroep doen op de websites of de apps die de meeste grote supermarktketens hebben opgezet. Met zo’n app scan je de streepjescode van een product, waarna je meteen de nutriscore te zien krijgt. Toegegeven: dat is nog altijd een beetje omslachtig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content