© iStock

Do’s-and-don’ts bij schimmelnagel

Schimmelinfecties zijn het meest voorkomende nagelprobleem. Vooral teennagels raken erdoor vervormd of verkleuren. Spontaan verdwijnen doen ze niet, maar er zijn efficiënte oplossingen om ze aan te pakken.

De gevoeligheid voor schimmelinfecties neemt toe met de leeftijd, onder meer omdat je immuniteit afneemt. Maar vooral omdat je nagels trager groeien en wat brozer worden, krijgen schimmels makkelijker voet aan de grond. Schimmelsporen die doordringen onder je teennagel kom je overal tegen, al is de kans iets groter op een vochtige zwembadvloer of in de sauna.

“Je persoonlijke aanleg of vatbaarheid voor schimmels speelt een grotere rol dan de omstandigheden. Sommige mensen lopen dagelijks aan het zwembad rond en hebben nooit last, terwijl anderen zich telkens nauwgezet tussen de tenen afdrogen en toch schimmelnagel krijgen”, preciseert dermatoloog dr. Serge Coopman.

Medicatie en nagellak

Een schimmelnagel begint meestal bij de nagel van de grote teen. Soms kunnen de schimmelsporen overgaan op andere teennagels of de tenen zelf, maar dat gebeurt zeker niet bij iedereen. Behandelen hoeft lang niet altijd. “Ondervind je er geen last van, dan moet het niet. Meestal wordt voor een behandeling gekozen om esthetische redenen. Je nagel kan wit tot geel verkleuren en brokkelig worden. Maar bij mensen met diabetes, voor wie voet-zorg een must is, of bij een verlaagde immuniteit, is het wel belangrijk om de schimmel aan te pakken. Anders kan dat tot complicaties leiden.”

Naargelang de ernst van de schimmelinfectie, kan je een beroep doen op een orale behandeling met medicatie – antischimmeltabletten zoals terbinafine en itraconazol. “Weet wel dat dit een efficiënte, maar erg langdurige behandeling is, die je maandenlang moet volhouden. Je teennagel groeit één tot anderhalve millimeter per maand. Het duurt dus zes tot negen maanden voor je nagel volledig schimmelvrij is. Je kan dit combineren met een lokale behandeling met nagellak, een stift of pen, waarbij je eerst je nagel afvijlt en vervolgens het antischimmelproduct aanbrengt. Zo werk je zowel lokaal als inwendig op de schimmel in. Antischimmelcrèmes dringen dan weer onvoldoende door de nagelplaat heen om effect te hebben.”

Controversiële laserbehandeling

Soms wordt wel eens een laserbehandeling ingezet bij schimmelnagel, maar die blijft vooralsnog controversieel. “Het resultaat is erg wisselend en bovendien is deze aanpak duurder en ingrijpender dan die met klassieke medicatie”, nuanceert dr. Serge Coopman.

“De laserbehandeling is gebaseerd op het principe van de fotothermolyse en moet de schimmelsporen vernietigen doorheen de nagelplaat. Daarbij wordt licht omgezet in warmte, die lokaal wordt toegepast. Boven de 50 graden vallen de draden van schimmelsporen uiteen, maar toch is de respons in de praktijk erg wisselend. De laser kan een alternatief zijn voor wie geen medicatie wil of kan nemen, maar het is zeker geen wondermiddel.” En wat met de doe-het-zelfmiddeltjes zoals azijn, tea tree olie of knoflooksap op je nagel? “Die verhelpen het probleem helemaal niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content