Elektroden draaien parkinson terug
Ingrijpen in de hersenen blijft fascinerend. Zo laat diepe hersenstimulatie of DBS bij parkinson toe om via elektroden en een neurostimulator overactieve hersendelen slim te blokkeren.
Bij parkinson is er sprake van overactiviteit in de subthalamische kern, een gebied in de hersenen. Dat elektrische onevenwicht ligt aan de basis van symptomen zoals beven, vertraging en spierstijfheid. Diepe hersenstimulatie of DBS kan worden ingezet bij patiënten bij wie de medicatie na verloop van tijd onvoldoende resultaten geeft.
Zo werkt het
1 De neurochirurg brengt via een opening in de schedel links en rechts een elektrode (soepele kunststof draadjes) in tot in de subthalamische kern. Aan het ene uiteinde bevinden zich vier minuscule metalen contactpuntjes. Zij zorgen voor hoogfrequente elektrische stimulatie, waardoor de overactiviteit geblokkeerd wordt en de patiënt weer meer controle krijgt over zijn bewegingen. Tijdens de operatie is de patiënt wakker en communiceert de chirurg met hem om de reacties te checken en zo het ideale inplantatiepunt te vinden.
2 Het andere uiteinde van de elektroden wordt onderhuids en achter het oor verbonden met een neurostimulator, een soort pacemaker die de hersenstimulatie aanstuurt en onder het sleutelbeen of ter hoogte van de buik wordt geplaatst.
3 De eerste dagen na de ingreep zorgt het shockeffect er vaak voor dat de symptomen verbeteren. Nadien zoekt de arts naar de meest geschikte afstemming van de neurostimulator.
4 De evolutie van de ziekte wordt enkele jaren teruggedraaid, waardoor de patiënt weer beweeglijker en mobiel wordt. Hij wint met andere woorden gezonde kwaliteitsvolle levensjaren.
Met dank aan professor neurologie dr. Patrick Santens (UZ Gent)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier