Golf? Waarom niet!

De golfsport kampt nog altijd met een elitair imago. En toch is het geen sport voor oude en rijke heren!

Waarom zou een normaal mens gaan golfen? En waarom wordt deze sport aangeraden door de Belgische Cardiologische Liga? Dr. Guido Vynckevan het Leuvense Heilig Hartziekenhuis maar ook enthousiast golfer en lid van de medische commissie van de Vlaamse Vereniging voor Golf, legt het ons uit.

Wat is golf?

Een balletje door middel van maximaal veertien clubs (golfstokken) met zo weinig mogelijk slagen achtereenvolgens in 9 of 18 gaatjes spelen, op een terrein van ettelijke hectare.
Wat doet het voor onze gezondheid?

“Met golf je conditie opbouwen of onderhouden zit er niet in”, zegt dr. Vyncke. “Natuurlijk hebben mensen met een goede fysieke conditie een voorsprong op andere spelers, zeker als het terrein nogal moeilijk is. Dat kan een mooie motivatie zijn om wat extra te gaan sporten, lopen bijvoorbeeld. Voor sommige mensen is golf goed tegen de stress. Maar strevers die koste wat het kost willen scoren, zullen evengoed negatieve stress ervaren. In ieder geval ben je met golf een viertal uur bewegend bezig in de buitenlucht en dat is gezond. Je wandelt al gauw zeven à acht kilometer.”

Wat zijn de mogelijke nadelen?

“Soms krijgen – vooral startende – golfers rugklachten, vooral omdat hun swing nog niet spontaan komt. Hij is dan nog ver weg van de fysiologische beweging van de wervelkolom die hij hoort te zijn. Zo kan de rug blokkeren of er kan een discus hernia ontstaan. Verder krijgen soms mensen peesproblemen en er is de golfelleboog, een (mediaal) probleem aan de binnenkant van de elleboog, in tegenstelling tot de tenniselleboog (lateraal, aan de achterkant). Verder zijn blessures van de polspezen, van de achillespees, de pezen van de heup en de knieën mogelijk. Op sommige terreinen zijn er zogenaamde widow hills, waar je een serieuze klim moet doen om verder te kunnen spelen. Is die inspanning te zwaar, dan kunt u meestal gebruik maken van een elektrisch wagentje. Op sommige terreinen is dat zelfs verplicht.”

Hoe duur is het?

Er zijn grote verschillen qua lidgeld in de verschillende clubs maar er zijn vaak kennismakingsmodules voor een interessante prijs. “Golf is zo duur als u het zelf maakt. U kunt makkelijk tweedehandsmateriaal kopen.”

Waar kunt u golfen?

Voor golfclubs in uw regio kunt u contact opnemen met de Vlaamse Vereniging voor Golf (VVG), Leuvensesteenweg 643, 1930 Zaventem, (info: telefonisch via 02 752 83 30 of op www.golfvlaanderen.be. Tijdens de week van de sportclub is er een wedstrijd tussen grootouders en kleinkinderen voorzien (op 15/9).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content