© Getty Images/iStockphoto

Het ene ijsje is het andere niet

Wat kan er beter verkoeling brengen op een warme zomerdag dan een bolletje ijs? Maar hoe kies je uit het enorme aanbod het ideale, gezonde koude tussendoortje?

Een ijsje, da’s genieten. Kiezen doe je dus vooral met je smaakpapillen. Toch is het handig om te weten wat die keuze inhoudt, want over ijsjes doen tal van misvattingen de ronde, die dringend uit de weg moeten worden geruimd, weet diëtiste Lut Van Lierde.

Roomijs

Roomijs bevat melk, room, suiker en water, eventueel aangevuld met ingrediënten als vanille en vruchtenextracten. Maar het bevat bovenal lucht, heel veel lucht. Bijna de helft van een doos schepijs is toegevoegde lucht. Een liter weegt daardoor maar 500 gram.

Een klein bolletje volvet roomijs telt 50 tot 100 calorieën. De melk brengt ook wat calcium aan en vitamine B2, B12, A en D. Varianten met chocolade, speculaas of koekjes zijn vetter, calorierijker en minder luchtig.

Hoorntje of potje? Het is de vraag die elke ijsverkoper stelt. Liefhebbers van het krokante koekje twijfelen nooit. Ben je er niet tuk op, ga dan voor het potje, want het hoorntje brengt meer calorieën aan dan het ijsje zelf.

Aan sommige roomijssoorten worden bewaarmiddelen toegevoegd om het ijs schepbaar te houden. Wil je deze middelen mijden, check dan best vooraf de ingrediëntenlijst.

Softijs

De softijsvariant, waarbij het ijs maar tot min 5 graden wordt bevroren, heeft een meer romige en smeuïge textuur en bevat een iets lager vetpercentage dan gewoon roomijs. Het wordt bereid in speciale machines die het ijs meteen naar buiten duwen. Een perfecte hygiëne is een must, want dit zachte ijs is erg vatbaar voor besmettingen, zoals in het verleden al enkele malen is gebleken.

Light ijs

Light ijs bevat 30% minder vet, maar vaak veel suiker. Wie op zijn gewicht let, gaat dus best na of light ijs zich ook in minder calorieën vertaalt. Een ander light alternatief is steviaroomijs.

Hoe vaster een voedingsproduct zoals ijs, hoe minder baat je er bij hebt om voor light te kiezen. Dit type eetwaren heeft immers volume nodig. En het weggehaalde vet kan niet zomaar worden vervangen door water. Van light ijs mag je dus niet dubbel zoveel eten.

Lactosevrij ijs

Eén op de vijf Belgen is lactose-intolerant. Dat vertaalt zich in een opgeblazen gevoel, winderigheid en spijsverteringsproblemen. Met ouder worden, daalt het vermogen om lactose of melksuiker te verwerken. Lactose zit onder meer in koemelkproducten maar voor ijs zijn er alternatieven op basis van rijstof sojamelk.

Of je kan gaan voor ijs op basis van lactosevrije koemelk. Dat benadert de smaak van gewoon schepijs nog het meest. Deze zomer brengt Dilea vanilleroomijs op de markt op basis van koemelk zonder melksuiker.

Waterijsje

Waterijsjes bestaan uit water en suiker, waar de nodige smaken aan worden toegevoegd, zoals vruchtensap, siroop,... De trend om waterijs te customizen met toppings en ingrediënten naar eigen keuze heeft waterijs opnieuw erg hip gemaakt. En voor wie zijn gewicht in de gaten wil houden, zijn ijs op basis van water en ook sorbets sowieso een slimmere keuze.

Veruit het bekendste waterijsje is de raket. Een smaak die je vast kent uit je kindertijd want dit waterijsje, dat slechts 40 calorieën bevat, is intussen 50 jaar oud. Andere klassiekers die het nog steeds doen, zijn de twister en de calippo.

Sorbet

Bevat quasi dezelfde ingrediënten als waterijs, maar het productieproces verschilt grondig: bij de bereiding van sorbet wordt de ijsmassa geroerd en dat houdt dit ijs schepbaar en licht verteerbaar.

Sorbet bevat 20 tot 30% minder calorieën dan roomijs. Niet te verwarren met sherbet, een vorm van sorbet op basis van melk of slagroom. Fruitsorbet bevat minstens 25% fruit of het equivalent in sap, vruchtenextract of gedroogd fruit. Bij citrusvruchten volstaat 10% fruit.

Frozen yogurt

Frozen yogurt komt overgewaaid uit de Verenigde Staten maar is intussen ook bij ons stevig ingeburgerd. Yoghurtijs bevat iets minder vet dan roomijs omdat de melk is vervangen door magere yoghurt, maar ook hier komt extra suiker bij kijken. Frozen yogurt kies je dus voor de smaak, want qua voedingswaarde verschilt het niet erg van roomijs. En er hoort meestal een topping bij zoals vruchtencoulis of chocoladesaus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content