Kenniscentrum pleit voor meer onderzoek naar bijwerkingen kankerbehandeling
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) pleit voor meer onderzoek naar de bijwerkingen van kankerbehandelingen.
Mensen bij wie een kwaadaardig gezwel wordt gevonden, voelen zich in het begin vaak niet ziek of hebben weinig of geen last. Maar wanneer bestraling of chemotherapie worden gestart, kunnen ze door de onaangename bijwerkingen ervan volledig van de kaart zijn. De bekendste zijn haarverlies, maar ook aften in de mond, huidproblemen, misselijkheid en zenuwproblemen.
In zijn tweede rapport over ondersteunende zorg voor kankerpatiënten onderzocht het KCE hoe bijwerkingen van kankerbehandeling kunnen
worden voorkomen en behandeld. Heel wat courante praktijken worden niet ondersteund door sterke wetenschappelijke “evidence”, en in het algemeen bestaan er weinige, betrouwbare studies, stelt het KCE vast. Dat komt omdat er meer geïnvesteerd wordt in het vinden van nieuwe kankerbehandelingen, dan in het voorkomen of behandelen van de nevenwerkingen.
Zo is er geen bewijs dat voetbaden na chemotherapie en huidcrèmes na bestraling huidproblemen kunnen voorkomen of behandelen. Ook worden sommige mondspoelingen met een actief geneesmiddel tegen mondschimmels en -aften, calcium- en magnesiuminfusen bij zenuwproblemen en het gebruik van medische cannabis tegen braken niet aanbevolen.
Wel werd voldoende sterk bewijs gevonden dat ernstige infecties met antibiotica worden voorkomen en behandeld bij geselecteerde patiënten, en dit best buiten of zo kort mogelijk in het ziekenhuis. Loperamide, beter bekend onder de merknaam Imodium, helpt bij diarree ten gevolge van chemo- of radiotherapie, en er zijn goede studies die dit gebruik staven. Dat geldt ook voor de geneesmiddelen die momenteel oraal en via infuus worden toegediend om misselijkheid te voorkomen. Ijsblokjes in de mond worden sterk aanbevolen om aften te vermijden.
Het KCE pleit ervoor dat patiënten, vooraleer ze hun toestemming geven, duidelijk en volledig worden geïnformeerd over de mogelijke bijwerkingen, de alternatieven en de financiële gevolgen van een therapie. Ook tijdens de behandeling moeten ze gemakkelijk informatie kunnen vinden en krijgen over preventieve maatregelen en ondersteuning.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier