Koppels die haast nooit meer vrijen
Straffe cijfers: de helft van de vrouwen in een relatie geeft toe dat ze een gebrek aan seksueel verlangen naar hun partner voelen, zo blijkt uit meerdere enquêtes. Het probleem zou zich ook bij een kwart van de mannen voordoen: zij hebben geen zin meer in seks met hun wederhelft.
“Vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”.Iedereen kent het klassieke smoesje. Naar het schijnt zou het vermijden van geslachtsgemeenschap steeds meer voorkomen bij getrouwde koppels. Het fenomeen doet zich niet alleen bij oudere echtparen voor, maar nu ook bij jonge tortelduifjes. Tal van vrouwen zeggen dat ze nog altijd verliefd zijn op hun man, maar vrijwel nooit meer zin hebben in een vrijpartij.
“Ik heb nooit zin meer”
Dat deze situatie leidt tot spanningen in de relatie, tot echte conflicten en soms zelfs tot een echtscheiding, ligt voor de hand. Seksuologen hebben zelfs een naam voor dit syndroom: HSDD (Hypoactive Sexual Desire Disorder), te vertalen als “weinig of geen actief seksueel verlangen of seksuele fantasieën”. De helft van de volwassen vrouwen zou ermee kampen. Deze cijfers houden dan nog alleen rekening met vrouwen die toegeven dat ze weinig zin hebben. Alle vrouwen die bewust en vrijwillig seks hebben afgezworen en zich als zodanig gelukkig voelen, zijn niet in deze statistiek opgenomen.
Vrouwen met HSDD lijken er niet rechtstreeks onder te lijden. Ze kunnen seks zeer goed missen. Ze zeggen gewoon “nooit zin meer te hebben” ook al zouden ze rationeel best zin willen hebben. Ze beseffen wel dat hun partner hierdoor gefrustreerd en ongelukkig is en onbevredigd blijft. Daarom dwingen ze zichzelf vaak om aan hun “echtelijke plichten” te voldoen – soms ook uit schrik dat hun partner anders vreemd zou gaan. Helaas zal dit gedrag de toestand meestal niet verbeteren, want seks wordt op deze manier een vervelend karwei. Diezelfde verplichting kan ook nog eens tot onaangename seksuele gevolgen leiden zoals pijn bij het vrijen of anorgasmie. Het meest verrassende is dat dit fenomeen vrouwen treft die in het begin dol waren op vrijen. Slechts een minderheid van de vrouwen met HSDD zeggen dat ze nooit van seks hebben gehouden.
Doodmoe door de dubbele dagtaak
Seksuologen denken dat het syndroom te maken heeft met meerdere factoren in de samenleving. Eerst en vooral de dubbele dagtaak. Vrouwen hebben vandaag even vaak een professionele carrière buitenshuis als mannen en ze nemen meestal het grootste deel van het huishoudelijke werk voor hun rekening. Naar schatting werken vrouwen gemiddeld twee uur per dag méér dan mannen. “’s Avonds zijn ze gewoon doodmoe en hebben ze geen energie meer voor seks”, meent seksuologe dr. Alexandra Hubin die haar doctoraatsstudie aan de seksuele behoeftes van vrouwen heeft gewijd. “Vrouwen die beter en langer slapen hebben dan ook gemiddeld meer zin in seks dan anderen”.
“De samenleving is veranderd”, bevestigt seksuologieprofessor Pascal De Sutter. “Vrouwen moeten een beroepsloopbaan uitbouwen en tegelijk een gezin runnen. Ze willen het absoluut goed doen op al die terreinen, maar dat lukt uiteraard niet. Dat tast hun seksueel verlangen aan. Minder zin in seks is trouwens soms het symptoom van een depressie of van een burn-out”. Eerder bewees professor De Sutter in een studie dat vrouwen met een sterke en vrouwen met een zwakke seksuele appetijt ook in andere domeinen een verschillend gedragspatroon vertoonden.
Niets doen maakt het niet beter
Wat valt eraan te doen? Volgens onze seksuologen is een relatietherapie of een individuele therapie niet altijd noodzakelijk. Soms kunnen een paar goede tips of kleine veranderingen in de levensgewoonten al volstaan om de zaken te veranderen. Pascal De Sutter: “Maar als we niets doen, zal er ook niets veranderen. We mogen niet denken dat alles wel goed komt met de tijd. Hoe langer de situatie voortduurt, hoe meer de seksuele behoeftes zullen afstompen. Het is een beetje als sport. Hoe langer je niet meer aan sport doen, hoe moeilijker het wordt om weer te starten”.
En de mannen?
Het cliché wil dat mannen altijd aan seks denken. Dat lijkt vandaag toch niet meer waar te zijn en is het waarschijnlijk nooit geweest. Zo’n 25% van de mannen zeggen dat ze volgens hun partner niet genoeg zin hebben in seks. Het lijkt wel de wereld op zijn kop. Meer en meer vrouwen lijken voortaan te klagen over het gebrek aan frequentie en aan kwaliteit van hun echtelijk seksleven. Plezier in seks is geen mannelijk monopolie meer. Je zou kunnen denken dat die “hyposeksuele” mannen aan hun trekken komen bij een of andere minnares of in buitenechtelijke escapades. In de overgrote meerderheid van de gevallen is dat echter niet de verklaring. Deze mannen blijken integendeel juist heel trouw en monogaam te zijn. Ze zijn misschien zelfs “te” braaf! Seks as such lijkt ze niet meer te interesseren. Ze kijken niet meer naar de vrouwen en hebben hun libido op een waakvlam gezet. Ze willen liever knuffels, affectie en tederheid dan seks.
Pascal De Sutter: “Ook dit fenomeen kunnen we gedeeltelijk verklaren door de ontwikkelingen in onze samenleving. Door meer en meer hun “vrouwelijke” kant te laten zien, hebben de mannen een deel van hun viriele seksdriften verloren. Ook de onzekere economische situatie is een factor: mannen hebben meer stress op hun werk of hebben schrik hun werk te verliezen of er geen te vinden. Ook dat tast hun seksuele behoeftes aan”. Gelukkig bestaan ook hier remedies. De man kan kiezen voor een vorm van sekstherapie, maar velen hebben het heel moeilijk toe te geven dat ze hulp in dat domein nodig hebben. Hun trots is vaak een rem om professionele hulp te zoeken. Maar er is verandering, nuanceert Alexandra Hubin. “Ik krijg steeds meer mannen op mijn consult”.
Moeten we nu denken dat de klimaatverandering ook al tot ons bed is doorgedrongen? Het is niet een opwarming van ons donsdeken die we meemaken, maar eerder een nieuwe ijstijd. Gelukkig bestaan er tal van mogelijke behandelingen en goede adviezen voor vrouwen én mannen die niet gelukkig zijn met hun weinig actief seksleven. Oef!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier