Liever korter leven dan dagelijkse hartmedicatie
Een studie bij 1000 mensen van gemiddeld 50 jaar wees uit dat 1 op 3 liever de kans loopt op een korter leven dan dagelijks medicatie te nemen om hartziekten te voorkomen.
Uit hetzelfde onderzoek bleek dat een op de vijf mensen meer dan duizend dollar zou betalen om te voorkomen dat ze de rest van hun leven dagelijks medicijnen zouden moeten slikken, 43 procent had hier echter helemaal geen geld voor over. De resultaten van het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.
Risico
De onderzoekers vroegen de deelnemers via een online enquête hoeveel tijd ze aan het einde van hun leven wilde inleveren om het dagelijks nemen van pillen te vermijden. Ook keken ze hoeveel geld mensen zouden willen betalen en welk hypothetisch risico op overlijden ze nog aanvaardbaar vonden in ruil voor het niet dagelijks slikken van hartmedicatie.
Meer dan 8 procent van de deelnemers was bereid om twee jaar leven op te geven om het slikken van medicijnen te vermijden. Ongeveer 21 procent gaf aan een week tot een jaar korter leven aanvaardbaar te vinden. Twee derde zou echter helemaal geen tijd inleveren in ruil voor minder hartmedicatie. Ongeveer dezelfde cijfers vonden de onderzoekers bij het risico op overlijden. Een op de tien zou een 10 procent kans op overlijden riskeren, maar 62 procent wilde helemaal geen risico op overlijden lopen.
Leven
“Wat we probeerden te meten is in hoeverre het slikken van medicijnen – het verkrijgen, er aan denken om het te nemen en het daadwerkelijk slikken – invloed heeft op de kwaliteit van leven”, vertelt hoofdonderzoeker Robert Hutchins. “Zelfs als we de bijwerkingen van medicijnen negeren, kan het slikken van een dagelijkse pil een groot effect hebben op iemands leven.”
De onderzoekers benadrukken dat het hun enquête hypothetisch was. “En het betreft de voorkeuren van mensen op slechts een enkel moment”, aldus Hutchins. Daarbij hebben de onderzoekers gevraagd om geen rekening te houden met de kosten en bijwerkingen van hartmedicijnen, maar het is onduidelijk of mensen hier ook echt geen rekening mee gehouden hebben.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier