Ook het oog lust wat

Een scherpe blik willen we allemaal behouden. De juiste voeding kan je ogen ondersteunen om zolang mogelijk helder te kijken. Welke voedingsmiddelen zijn prima kost voor onze ogen?

Het verhaal van het konijn dat geen brilletje hoeft is een huizenhoog cliché maar de stof bétacaroteen die je aantreft in tal van oranjekleurige groenten en fruit heeft wel degelijk een gunstige invloed op het gezichtsvermogen. Bètacaroteen is een zogeheten pro-vitamine A . Naargelang de behoefte zet het lichaam bètacaroteen om in vitamine A. Deze stof versterkt het hoornvlies en het netvlies van de ogen. Naast wortelen vind je bètacaroteen onder meer in zoete aardappelen, mango en mandarijntjes. Een tekort aan bètacaroteen kan leiden tot een verstoord nachtzicht en droge ogen.
Eigeel bevat onder meer luteïne, zink en zeaxanthine, wat de ogen beschermt tegen cataract en leeftijdsgebonden maculadegeneratie.
Amandelen zijn rijk aan vitamine E. Knabbel ze regelmatig tussendoor want dit belemmert de slijtage van het netvlies en remt ook maculadegeneratie af.
Vette vissoorten zoals zalm, makreel, ansjovis, sardines hebben een hoog gehalte aan Omega 3 vetzuren zoals DHA, een vetzuur dat zich ook in het netvlies bevindt. Een tekort hieraan kan droge ogen geven.
Pompelmoes in om het even welke kleur is een bron van vitamine C, bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine. Ook perziken zijn daarom prima kost voor de ogen.
Zonnebloempitten helpen door de aanwezigheid van vitamine C en E onder meer tegen cataract.
Zeewieren of zeegroenten zoals wakame en zeekraal zijn rijk aan vitamine A, C zink en bioflavonoïden. Deze laatste remmen oogslijtage af.
Broccoli, avocado, boerenkool en groene bladgroenten zoals spinazie en co verlagen door hun luteïne- en zeaxanthinegehalte het risico op slechtziendheid door cataract of maculadegeneratie. Luteïne is vetoplosbaar. Door deze groenten te stoven in wat boter of olie, haal je er makkelijk de gunstige stoffen uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content