Patiënten met ijzerstapelingsziekte kunnen binnenkort ook bloed doneren

De Kamercommissie Volksgezondheid heeft dinsdag unaniem het wetsvoorstel van Valerie Van Peel (N-VA) goedgekeurd dat het ook voor patiënten met hemochromatose mogelijk maakt om bloed te geven. Dit zou voor het Rode Kruis in één klap naar schatting minstens 6.000 extra bloedzakjes per jaar moeten opleveren.

Tot vandaag was het voor mensen met erfelijke hemochromatose of ijzerstapeling, die hiervoor aderlatingen ondergaan, niet mogelijk om bloed te geven, waardoor jaarlijks duizenden perfect bruikbare bloedzakjes in de vuilbak belandden.

“Daar komt nu verandering in”, zegt Van Peel. “Een behandeling kan dan wel verplicht zijn, de donatie achteraf is duidelijk een vrije keuze. Ik ben zeer tevreden dat mijn collega’s in het parlement deze redenering hebben willen volgen. In tijden van tekorten is het weggooien van nuttig en gezond bloed immers ethisch niet te verantwoorden. Nog maar vorige week worstelde het Rode Kruis met een bloedtekort.”

Regelmatige aderlatingen

Van de naar schatting 60.000 patiënten in België die lijden aan erfelijke hemochromatose, een ziekte waarbij het lichaam te veel ijzer uit de voeding opneemt, zijn er momenteel meer dan 1.500 die regelmatig aderlatingen ondergaan om het ijzergehalte in hun organen en bloed te normaliseren. Van zodra deze patiënten zich in de onderhoudsfase van hun behandeling bevinden, is hun bloed perfect bruikbaar om te doneren. En toch werden deze patiënten tot op heden geweigerd als bloeddonor.

Bloeddonatie na een medische afname werd gecatalogeerd als een behandeling en zou daarom niet op vrijwillige basis kunnen gebeuren. Terwijl uit internationaal onderzoek onder 35 bloedtransfusiecentra in 33 landen blijkt dat 23 van die centra donoren met hemochromatose wél toelaten. Ook het Rode Kruis is al jaren voorstander is van een wetswijziging. De wetswijziging geldt voor asymptomatische dragers van de HFE-mutatie en personen die lijden aan erfelijke hemochromatose van zodra deze zich in de onderhoudsfase bevinden.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content