Regering voert strijd op tegen namaak medische producten
Zodra het parlement het licht op groen zet, zullen Belgen die via het buitenland namaak medische producten verhandelen, gestraft kunnen worden.
Het wetsontwerp bevestigt de toetreding van België tot het Medicrime-verdrag van de Raad van Europa. Dat verdrag voert preventie- en beschermingsmaatregelen in voor de slachtoffers, maar ook sancties voor daders en mededaders. “Geneesmiddelen of een gezondheidsproduct illegaal aankopen via het internet houdt risico’s in op namaak of vervalsing en betekent dus een risico voor je gezondheid. Het Medicrime-verdrag maakt de verkoop van medische producten veiliger”, motiveert minister van Volksgezondheid Maggie De Block de beslissing.
Haar Justitiecollega Koen Geens kondigt aan dat de regering de betrokken wetgeving zal aanpassen om ook de poging tot dergelijke misdrijven strafbaar te stellen. Nadat de wet gestemd is in de Kamer, zullen onder andere Belgen die via het buitenland – veelal via illegale sites of via het illegale internetcircuit – namaak medische producten verhandelen, produceren of stockeren, gestraft kunnen worden door een Belgische rechter. Vooraleer de tekst naar de Kamer verhuist, moet hij nog langs de Raad van State passeren. België is het vijfde land dat het verdrag tekent, waardoor het in werking kan treden.
Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo laat overigens onderzoeken hoe illegale websites met schadelijke producten kunnen worden geblokkeerd. Via internationale samenwerking blijkt dat niet altijd mogelijk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier