Zo bescherm je je huid tegen veroudering
Een overzicht van de handeling die u moet vermijden of net moet toepassen om zichtbare tekens van huidveroudering te vermijden of af te remmen.
4 dingen die je kunt doen
1 Oxidatieve stress, de meest geduchte vijand van een jeugdige huid, kan je op twee fronten bestrijden. Van binnenuit, door te kiezen voor evenwichtige voeding die rijk is aan vitamine A, C en E en veel omega 3- en omega 6-vetzuren bevat. Eventueel aangevuld met een slim gedoseerd voedingssupplement. En van buitenaf, door een verzorgingsproduct aan te brengen dat je huid weerbaarder maakt: een product met een intens voedende formule en minstens SPF20 voor zonnige dagen. Prima ingrediënten zijn hyaluronzuur – dat van nature in de huid aanwezig is, als een spons werkt en de cellen opnieuw volume geeft -, extracten van plantaardige oliën (karité, argan), vitamine E en C, zink, polyfenolen uit druiven of groene thee, glycerol, ceramiden, essentiële vetzuren, pro-xylane...
2 Zelfs de beste crème levert pas resultaten op als ze wordt aangebracht op een correct gereinigde huid. Verwijder dus zorgvuldig al je make-up. Gebruik je geen make-up, dan doe je er goed aan je huid één keer per week zachtjes te scrubben om de celvernieuwing te stimuleren. De zachtste oplossing is een enzympeeling (zonder korreltjes) of een peelingmasker: vijf tot tien minuten laten inwerken en vervolgens afspoelen.
3 De beste manier om rimpels (en pigmentvlekken) geen kans te geven is zonnecrème smeren. Breng om de twee uur een product met SPF 20 of 30 aan als je wilt zonnen. De niet-vette formules die je over je dagcrème kunt aanbrengen, zijn erg praktisch.
4 Trakteer jezelf nu en dan op een behandeling in een schoonheidsinstituut. Dé gelegenheid om een huiddiagnose te laten uitvoeren (veel vrouwen weten niet hoe het echt met hun huid gesteld is), om zalig te relaxen onder de bekwame handen van een schoonheidsspecialiste en om advies in te winnen.
4 dingen die je moet laten
1 Je gezicht wassen met water. Geef de voorkeur aan een milde cleanser in olie- of melkvorm. Micellair water mag, op voorwaarde dat je het afspoelt en je huid niet te droog is. Kijk uit met alles wat agressief schuurt: we weten intussen hoe belangrijk de hoornlaag en de huidmicrobiota zijn.
2 Je huid twee keer reinigen. Als je ’s avonds zorgvuldig je make-up hebt verwijderd, is het zinloos om ’s ochtends opnieuw te beginnen. Thermaal water verstuiven of je gezicht reinigen met wat lotion op een wattenschijfje is ruimschoots voldoende.
3 Je nachtcrème overslaan. Terwijl jij slaapt, herstelt je huid zich en bindt ze de strijd aan met tekenen van huidveroudering. Overdag heeft je huid het te druk met zich te verdedigen tegen indringers.
4 Je oogcontour links laten liggen. Dit is een kwetsbare zone die zeer snel vermoeid oogt. Als deze zone je gelaatscrème verdraagt, kun je daar genoegen mee nemen – smeer wel niet verder dan het bot van de oogholte. Maar specifieke verzorgingsproducten voor de oogcontour hebben een mildere formule: zonder parfum en met minder sterk gedoseerde ingrediënten.
4 make-uptips
1 Corrigeer je wenkbrauwlijn of zet ze aan: de beste manier om je gelaatstrekken te liften en je blik te openen.
2 Gebruik je maar één make-upproduct, laat het dan blush zijn. Blush brengt structuur in je gezicht, geeft je huid een glow en laat je blik sprankelen. Ga gemakshalve voor een romige blush in stickvorm. Breng volgens de contouringtechniek een 3 aan van je slapen via je jukbeenderen tot onder je kaaklijn en verzacht de kleur met je vinger. Het effect is magisch!
3 Kies voor een vloeibare, niet-dekkende foundation met wat paarlemoertoetsen die rimpels en kraaienpootjes uitvlakken. Of kies voor een blur-primer die op een transparante manier corrigeert en egaliseert. Werk af met wat concealer of highlighter op de schaduwzones (neusaanzet, neus-lipplooi, zijkanten van de mond, donkere kringen onder de ogen en binnenste ooghoeken).
4 Vermijd oogschaduw en mascara in harde of te donkere tinten. Geen zwart dus, maar kastanjebruin, paars, bordeaux, bronsgroen.
Huiswerk
- Gladstrijken, van je neus richting je slapen en je voorhoofd en vervolgens naar de onderkant van je gezicht en je hals.
- Tokkelen, om de bloedcirculatie te activeren en actieve stoffen beter in de huid te laten dringen.
- Knijpen, van onder naar boven, om de diepe spieren te stimuleren en de weefsels te versterken en veerkrachtiger te maken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier