Als je huisdier een pilletje moet slikken
Een voedingssupplement, een middeltje tegen parasieten, of andere medicatie... Ooit komt de dag dat je je huisdier een capsule moet doen slikken of druppels moet toedienen.
Sommige medicijnen voor dieren zijn omhuld en vermengd met smaakstoffen, waardoor ze die lekker vinden en ze makkelijker doorslikken. Bij andere is dat niet zo. Maar om welk geneesmiddel het ook gaat, je moet erover waken dat je huisdier de behandeling volgt. En dan is een medicijn toedienen lang niet altijd een pretje!
Wanneer je hond of kat gezond is en een normale eetlust heeft, kan je het geneesmiddel vermengen met zijn voeding of verwerking in een hapje dat je huisdier graag lust en dus snel doorslikt, zoals paté, gehakt natuur, tonijn, enz. Maar als je dier geen trek heeft of zich ziek voelt, wordt dat al een pak lastiger. Dan is het aan jou om die actie tot een goed einde te brengen, zodat de voorgeschreven behandeling wordt gevolgd en je hond of kat weer gezond wordt.
Je kan proberen de tablet rechtstreeks in de mond van je huisdier te brengen. Maar dat lukt enkel als je dier gedwee is of gewend is aan dit soort interventies. Zo niet komen je vingers gehavend uit de strijd. Er bestaat ook zoiets als een pillenschieter, een zeer praktisch toestelletje waarmee je de tablet rechtstreeks tot diep in de mond van je dier kan brengen, zonder risico’s.
Voor vloeibare middelen is een spuit gebruiken de makkelijkste manier. Je plaatst die in een mondhoek en dient het medicijn langzaam toe, terwijl je met je andere hand de kop van je dier omhoog houdt.
Maar vermijd dat een geneesmiddel toedienen telkens uitdraait op een veldslag. Dat doe je best door je huisdier van jongs af aan te wennen aan volgende handelingen: zijn mond openen en zijn kop vasthouden. Leer hem dit te accepteren en te gehoorzamen aan jouw bevelen. Niet overtuigd? Praat erover met je dierenarts, die je met plezier zal tonen hoe je best te werk gaat.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier