Barbecuetijd! Let op voor jouw hond
Mooi weer, dat betekent de barbecue buitenhalen en genieten van een lekker stukje vlees. Ook voor je hond zijn die heerlijke geuren onweerstaanbaar. En dus wil hij maar wat graag een koteletje meegraaien. Dat is echter niet zonder gevaar.
Als je trouwe viervoeter niet gewend is om aan botten te knagen, bestaat de kans dat hij ze in een keer doorslikt, met een darmocclusie of zelfs een darmperforatie tot gevolg.
Een regelrechte noodsituatie, dus. En al helemaal wanneer hij een spiesje heeft ingeslikt. Loopt je dier er niet fit bij, is het zijn eetlust kwijt, moet het braken nadat het een bot of andere buit van de barbecue heeft verorberd, consulteer dan zeker je dierenarts.
Kijk ook uit voor brandwonden bij je hond, vooral aan de kussentjes onder zijn poten, en aan zijn muil. Mocht je hond zich toch verbranden, probeer dan zeker geen vette substantie zoals zalf op de wonde te smeren en leg er ook geen ijs op, maar spoel de wonde meteen met koud of lauw water. En ga indien nodig naar de dierenarts: die kan de ernst van het letsel beoordelen en het eventueel lokaal verzorgen, met helende zalf en een verband.
Pas ook op met chemische aanmaakblokjes! Mocht je dier toch zo’n giftig blokje inslikken, dan moet je zeker naar je dierenarts. Vergeet daarbij de verpakking van het aanmaakblokje niet mee te nemen, zodat je dierenarts weet welke behandeling hij moet opstarten. Want afhankelijk van de samenstelling kan het nodig zijn om je huisdier te laten braken, over te gaan tot een maagklysma, je compagnon aan een infuus te leggen of een ad hoc symptomatische behandeling toe te dienen.
Maar de beste manier om dit alles te voorkomen blijft de zone rond je barbecue te beveiligen, zodat je hond niet in de buurt kan komen en je die zonovergoten barbecue niet in de dierenartspraktijk eindigt met een ziek of gewond dier.
Met dank aan dierenarts Sébastien Delgoffe.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier