Dag België, wij verhuizen naar de zon!
U droomt er al lang van: zodra u niet meer werkt, begint u een nieuw leven in de Provence, Spanje of Turkije. Alleen: hebt u echt over alle consequenties nagedacht? En wat zijn de belangrijkste zaken die landverhuizers vaak vergeten?
Inhoud:
- De test: bent u écht een landverhuizer?
- Wat we meestal vergeten
- Verbrand niet alle bruggen
- De vergeten kost: de verhuis
Om te verkassen blijft Frankrijk onze favoriete bestemming. Met de daling van de vastgoedprijzen in Spanje wordt echter een nieuwe golf van Belgische landverhuizers naar de costa’s aangekondigd. Intussen hebben we ook de weg gevonden naar Turkije, Bulgarije en de Kroatische kust.
De nieuwste trend is de lange kustlijn van Marokko: daar bieden vastgoedmakelaars momenteel woningen en appartementen aan voor ongelooflijk lage prijzen. Zó laag zelfs dat ons ministerie van Buitenlandse Zaken het nodig vindt, ons te waarschuwen: sommige malafide verkopers zwaaien met huizen of gronden die ze zelf niet eens bezitten of die gewoon niet bestaan! Wie geïnteresseerd én voorzichtig is, kan dan ook beter eerst bij de Belgische consulaten van Casablanca, Rabat of Tanger informeren of het vastgoedkantoor betrouwbaar is.
De test: bent u écht een landverhuizer?
Uw enthousiasme is begrijpelijk. Maar bent u echt het type dat in het buitenland een nieuw leven kan opbouwen? Eer u definitief uw handtekening zet onder een koopakte, geeft u beter eerst een eerlijk antwoord op deze vragen:
1. Hebt u ook in de winter al eens gedurende minstens drie weken in de streek van uw keuze verbleven?
2. Kunt u al het materiële comfort van hier missen? Altijd stroom, drinkbaar water uit de kraan en dertig zenders op de kabel zijn niet overal evident.
3. Ligt uw nieuwe woning voldoende dicht bij een supermarkt, een apotheek, een geneesheer, een ziekenhuis? Hoe zit het met het openbaar vervoer? Hebt u gsm-bereik?
4. Zult u de troeven van België blijvend kunnen missen? Terrasjes met betaalbaar bier? Televisie, bibliotheken en ontspanning in uw taal?
5. Bent u bereid maandenlang uw ( klein)kinderen en familieleden niet te zien? Natuurlijk kunt u e-mailen en webcammen en lagekostenvluchten maken wederzijdse bezoeken veel gemakkelijker, maar dat is allemaal niet hetzelfde als fysiek contact.
6. Bent u écht in staat uw vriendenkring op te geven? Nieuwe vrienden maken is niet altijd zo simpel.
7. Lust u de lokale keuken? Kunt u zonder witloof, noordzeegarnalen, mosselen en echte frieten?
8. Hebt u voldoende maatregelen getroffen om niet te vereenzamen? Hebt u voldoende hobby’s? Hoe geraakt u aan boeken en kranten in uw eigen taal?
9. Hebt u aan later gedacht? Wilt u in geval van ziekte verzorgd worden door mensen die uw taal niet verstaan? Is uw woning bereikbaar met een rolstoel?
10. Hebt u alternatieven overwogen? Bijvoorbeeld in België naar een klein appartement verhuizen en in het zuiden iets huren? Zo kunt u een deel van het jaar hier en een ander deel ginds wonen en telkens het gevoel hebben weer thuis te komen.
Op minstens zeven van deze tien vragen zou u volmondig ja moeten antwoorden. Zoniet kunt u misschien beter nog eens goed nadenken...
Wat we meestal vergeten
Behalve een aantal wettelijke formaliteiten die u bij uw verhuis moet regelen (zie onze checklist) zien de Belgische consulaten geregeld dezelfde problemen opduiken bij landverhuizers. Volgens Jan Van de Velde, adviseur-generaal bij Buitenlandse Zaken, mogen we vooral het volgende niet vergeten:
De notariële akte van de aankoop van uw woning of appartement officieel laten registreren: notarissen in het buitenland houden zich daar vaak niet mee bezig. Informeer bij het lokale Belgische consulaat bij welke dienst u dit kunt doen. Alleen een geregistreerde akte kan discussies over uw eigendom uitsluiten.
De lokale taal leren: bijzonder nuttig voor uw contacten met de lokale overheid én bevolking.
Uw rijbewijs is niet noodzakelijk geldig. In de landen van de Europese Unie zult u uw Belgisch rijbewijs probleemloos in het gemeentehuis kunnen omruilen voor een rijbewijs van het land in kwestie. Elders zult u echter vaak opnieuw de hele procedure moeten doorlopen om een geldig rijbewijs te halen, inclusief lessen en rijexamen.
U geniet niet altijd van dezelfde sociale zekerheid als in België . Uiteraard van groot belang voor de terugbetaling van uw gezondheidskosten! Wilt u naar een land buiten de Europese Unie verhuizen (Zwitserland, Turkije...), dan informeert u het best eerst bij Buitenlandse Zaken (tel. 02 501 81 11) of België een akkoord over de wederzijdse erkenning van de sociale zekerheid met het land van uw keuze heeft gesloten. Vraag welke kosten het akkoord dekt en of het ook geldt voor permanente inwijkelingen. Sommige akkoorden gelden immers alleen voor toeristen.
Een beperkte mate van corruptie zult u moeten aanvaarden. Als Belg hebben we het daar moeilijk mee, maar in sommige landen kunnen we niet anders dan mensen van wie we iets gedaan moeten krijgen, wat geld toe te stoppen.
Uw nieuwe woning beveiligen tegen inbraak. Waar u zich ook vestigt, voor lokale criminelen bent u een gegeerde prooi. Ze denken allemaal dat u rijk bent en ze weten dat u in een vreemde omgeving en dus vrij weerloos bent.
Verbrand niet alle bruggen
In hun enthousiasme hebben emigranten vaak de neiging alle bruggen met het thuisland op te blazen. Eindelijk weg uit dit regenland, we willen geen Belgen meer zien! “Het is juist heel verstandig om regelmatig contact te houden met de familie die in België is gebleven”, benadrukt Jan Van de Velde. “Onze consulaten in Spanje bijvoorbeeld worden geregeld geconfronteerd met het probleem van Belgische koppels van wie één partner alzheimer heeft gekregen. Ze zijn indertijd in blakende gezondheid verhuisd en hebben geen contact gehouden met verwanten hier. Met de e-mail en de webcam is dat tegenwoordig nochtans geen probleem meer. Het is altijd mogelijk dat uw buitenlands avontuur slecht afloopt en dan is het van belang dat u opgevangen wordt. Om dezelfde reden adviseer ik verhuizers om zich aan te sluiten bij een vereniging of vriendenkring van Belgen in de nieuwe omgeving (het Belgische consulaat kan u vertellen wat er bestaat). Richt desnoods zelf een vereniging op als er nog geen is.”
De vergeten kost: de verhuis
Als u het grootste deel van uw inboedel mee naar uw optrekje in de zon wilt nemen, zult u tijdig aan de verhuis moeten denken. Hoe vindt u een betaalbare verhuisfirma met internationale ervaring? Een redelijk houvast biedt de Belgische Kamer van Verhuizers (BKV). De firma’s die bij deze organisatie zijn aangesloten, dragen de titel Official Mover en respecteren een kwaliteitscharter. Bij de BKV (meer info via tel. 02 428 63 45 en www.bkc-cbd.be) vindt u firma’s in uw omgeving die gespecialiseerd zijn in het land van uw bestemming.
Nicole Martinet, de directeur van de BKV, geeft nog deze adviezen mee:
Vraag drie maanden vooraf een offerte aan drie firma’s.
Geefzoveel mogelijk informatie: wat moet er verhuisd worden en naar welk land? Is er een ladderlift nodig? Moet de verhuizer een parkeervergunning aanvragen? Hoe is de ligging van de nieuwe woning? Moet de firma de spullen die u in België achterlaat naar het containerpark of de kringwinkel brengen?
Vraag de kandidaat-firma’s uw huidige woning eerst te bezoeken en laat ze foto’s van uw nieuwe woning zien.
Test de kandidaat-firma’s door ze dezelfde vragen te stellen: hoe gaat u mijn verhuis aanpakken? Verhuist u met eigen mensen of werkt u met een lokale verhuizer? Kunt u me de gegevens bezorgen van klanten die u naar hetzelfde land verhuisd hebt?
Neem een allriskverzekering voor uw inboedel (de standaardverzekering in het contract dekt meestal de waarde niet).
Laat breekbare voorwerpen inpakken door de verhuizers. Als er dan iets breekt moeten zij de schade vergoeden. Niet-breekbare zaken (boeken, textiel) pakt u zelf in, dat drukt de rekening.
Hoed u voor verhuizers die alleen te bereiken zijn via een gsm-nummer of een e-mailadres. Of die u meteen voor-stellen alles in het zwart te regelen.
Het voordeel van een professionele en bonafide verhuisfirma is, dat ze zelf voor alle formaliteiten en douanepapieren zorgt. Het nadeel is de prijs. Die zal altijd hoger liggen dan u gedacht had. Houd er ook rekening mee dat u voor het buitenland een voorschot van min-stens 50% moet betalen.
Via de module op de website van een verhuisfirma hebben we zelf een berekening gemaakt voor een bestemming in Spanje, op 1400 km van Brussel. De totale kostprijs van onze verhuis bedroeg ? 6603 . Daarin was begrepen: een vrachtwagen van 40 m3, een traplift tot de tweede verdieping, verhuis op weekdagen met drie verhuizers, acht uur werk voor het inpakken, laden en lossen en een allriskverzekering voor de inboedel met een totale waarde van ? 12.500.
Hoe luidt het gezegde ook alweer? Oh ja, bezint eer ge begint!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier