De nieuwe etiquette
Van babyborrels over pensioenfuiven en fingerfood tot mannen die elkaar begroeten met een kus. Hoe vertrouwd bent u met de nieuwe omgangsvormen van vandaag?
1 Goede vrienden van ons zijn grootouders geworden. Ze organiseren een babyborrel bij hen thuis. Voor wie moet ik een cadeau kopen: voor de
grootouders, de ouders of de baby?
Hebt u nog niet eerder een cadeau gekocht (of geld gestort) voor de baby, dan brengt u natuurlijk een geboortegeschenk (of een envelopje met geld) voor de ouders mee. Een attentie voor de
gastheren daarbovenop zal zeker hartverwarmend overkomen (bloemen, een fles champagne...). Hebt u al een ge-schenk voor de baby gekocht, dan vol-staat uiteraard een attentie voor de gast-heren.
2 Bij bruiloften gaan we tegenwoordig in de rij staan om het bruidspaar en de ouders te feliciteren. Wie moet of wie mogen we dan een kus geven?
De bruid heeft altijd recht op drie kussen, de bruidegom op een stevige handdruk. Vrouwen die de bruidegom goed kennen, mogen ook de bruidegom met drie kussen feliciteren. Bij de ouders hangt het af van uw band met hen. Zijn het echt goede vrienden of nauwe familieleden, dan zijn drie hartelijke zoenen of een knuffel zeker op hun plaats. Beperk u niet tot een slap “gefeliciteerd, mevrouw!”, maar formuleer uw wensen op een persoonlijke manier in enkele zinnen. En ga nooit feliciteren met een glas in de hand!
3 Op de fuif voor mijn (brug)pensioen hebben mijn vrienden samen een duur cadeau gekocht. Mag ik iedereen bedanken via e-mail?
Eenzelfde e-mail die u tegelijk naar iedereen zendt, komt nogal routineus over, alsof u zich snel wilde afmaken van een vervelend karweitje. Een persoonlijke e-mail aan iedereen afzonderlijk kan wel, op voorwaarde dat uit de tekst duidelijk blijkt dat het om een echt persoonlijke boodschap gaat. Toch kunt u uw dankbaarheid nog altijd het best laten blijken door iedereen een met de hand geschreven, persoonlijk dankkaartje of -briefje te sturen via de klassieke post. Vergeet zeker niet het cadeau dat u van deze persoon ontvangen hebt te noemen én uw waardering uit te drukken.
4 Moet ik altijd reageren op een sms-bericht?
Op publicitaire of anonieme bood-schappen niet, op persoonlijke bood-schappen liever wel. Als u niet antwoordt, gaat u uw correspondent min of meer verplichten naar u te bellen als hij wil weten of u zijn bericht hebt gelezen. Hebt u weinig tijd om te antwoorden of weet u niet goed wat u moet schrijven, antwoord dan met een formule als “Bedankt, ik bel je later nog wel” of “Uw bericht goed gelezen, ik reageer later nog”. En... doe dat ook!
5 Wanneer moeten mannen nog een stropdas dragen?
Om de bevrijding van de stropdas te prediken, ontdeed de Nederlandse prins Claus zich in 1998 vóór de camera’s van zijn knellend kledingstuk tijdens een officiële toespraak. Laat u hier leiden door uw gezond verstand en uw goede smaak, maar weet dat er een vijftal gelegenheden zijn waarop een stropdas gewenst én stijlvol blijft: wanneer de uitnodiging uitdrukkelijk stadskleding vermeldt, bij een uitvaart, bij een prijs-uitreiking, op een formele vergadering en bij galavoorstellingen of premières.
6 Hoe schrijf ik een gehuwd homokoppel aan?
Eenvoudig: “Aan de heer Erik Janssens en de heer Serge Peeters” of “Aan mevrouw Elisabeth Janssens en mevrouw Annemie Peeters”, “Geachte heer Janssens, geachte heer Peeters”, “Beste vrouw Janssens, beste mevrouw Peeters”. Dus telkens de twee namen voluit en voorafgegaan door de heer of mevrouw. U mag de twee namen naast elkaar op één regel of onder elkaar schrijven, dat maakt niet uit.
7 Moet ik luider praten als ik merk dat iemand een hoorapparaatje draagt?
Zeker niet, dat is zelfs behoorlijk tactloos. Ga niet schreeuwen, maar kijk de aangesprokene recht aan en articuleer goed. Probeer achtergrondlawaai uit te schakelen of te vermijden en gebruik desnoods een discrete lichaamstaal.
8 Hoe eet ik fingerfood?
Nooit met twee handen! De regel is dat u altijd uw rechterhand vrij moet houden om iemand een hand te kunnen geven. Eet dus met de linkerhand. Op recepties met een beetje allure staan vrijwel altijd servetjes en soms ook vingerkommetjes ter beschikking, maar het is verstandig vingerdoekjes mee te nemen als u naar een receptie of een walking dinner gaat.
9 Meer en meer rukt een zuiderse gewoonte bij ons op: mannen die elkaar begroeten met een kus. Ik voel me daar echter nog onwennig bij. Hoe kan ik het best reageren als ik deel uitmaak van een gezelschap en zulk een kus voel aankomen?
Deze latijnse gewoonte begint inderdaad door te breken, vooral in stedelijke en artistieke milieus. Axl Peleman liet al weten dat hij iedereen kust die hij ontmoet, maar zover hoeft u niet te gaan. Voorlopig houdt u zich het best aan deze basisregel: bij een eerste ontmoeting wordt er nooit gekust. Bij de volgende ontmoetingen kan een kus een kameraadschappelijk gebaar zijn, ook tussen mannen. Leer daarmee leven, maar houd het wel bij één enkele verwelkomingskus. Het zal ook gebeuren dat een man zich bij uw gezelschap voegt die bepaalde leden van het gezel-schap bekend is, maar u niet. Wanneer hij zijn ronde maakt en iedereen gaat zoenen, kunt u hem bij uw beurt joviaal de hand drukken en hem tegelijk een licht duwtje naar achteren geven. Op die manier geeft u beleefd te kennen dat dit voor u volstaat. Om het even of u een man of een vrouw bent.
10 Wanneer ga ik op bezoek bij een rusthuisbewoner?
De meeste rusthuizen koesteren een opendeurbeleid maar dat betekent niet dat u er op elk moment zomaar kunt binnenlopen. Vele rusthuisbewoners zijn gesteld op een vaste dagindeling (inclusief een dutje en de favoriete soap op televisie). Respecteer dat. Bel vooraf om te vragen wanneer uw bezoek het best past.
Met dank aan Jo Declerck, ceremoniemeester en lesgeefster in moderne omgangsvormen (bereikbaar via e-mail: jans-declerck@pandora.be)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier