Eindejaarsfeesten: 9 op de 10 Belgen nemen hun voorzorgen in verband met alcohol achter het stuur
De grote meerderheid van de Belgen organiseert zich om tijdens de eindejaarsfeesten niet dronken achter het stuur te kruipen. Zo blijkt uit een nieuwe enquête van Vias institute dat 26% van de Vlamingen voor een BOB kiest, 8% blijft op de feestlocatie slapen. In Brussel neemt 30% een taxi. De laatste 3 jaar is het percentage bestuurders dat alcoholvrij bier drinkt trouwens verdrievoudigd.
Om meer te weten over het gedrag van de Belgen tijdens de feestdagen heeft Vias institute een enquête gehouden bij een representatief staal van de bevolking. 3 jaar geleden werd een soortgelijke enquête uitgevoerd.
1 op de 4 Vlamingen kiest een BOB, de Brusselaars nemen het openbaar vervoer of een taxi
9 op de 10 Belgen (89%) organiseert zich op voorhand om te vermijden dat ze onder invloed van alcohol moeten gaan rijden tijdens de eindejaarsfeesten. De meerderheid drinkt helemaal niets of zeer weinig wanneer ze moeten rijden (32%) of ze kiezen een BOB (26%).
Een kwart van de Vlamingen (25%) viert thuis en 8% blijft op de feestlocatie slapen, in Wallonië doen dubbel zo veel mensen dat (16%). In Brussel is vooral het openbaar vervoer (42%) of de taxi (30%) populair om veilig terug thuis te geraken.
De Vlamingen beperken in het algemeen hun alcoholgebruik om zeker te zijn dat ze de wettelijke limiet niet overschrijden. Toch rijdt 2% nog naar huis terwijl ze zeker boven de limiet zitten. In Wallonië is dat zelfs 6%. Deze bestuurders vergroten hiermee niet alleen hun risico op een ongeval, maar ze mogen ook strenge straffen verwachten als ze betrapt worden.
Te veel gedronken? 1 op de 5 Belgen pakt de sleutels af
Meer dan 1 Belg op de 2 (52%) zal als hij een kennis ziet die te veel gedronken heeft, en die aanstalten maakt om nog te gaan rijden, proberen om die persoon zelf naar huis te brengen of een oplossing te zoeken zodat die niet moet rijden. 1 Belg op 5 (19%) zal de andere persoon zelfs verbieden om te rijden. Daarentegen doet 5% van de Belgen in zo’n situatie helemaal niets. Ze laten de bestuurder onder invloed vertrekken, wat uiteraard een zeer slecht idee is.
1 persoon op 10 eet....om zijn alcoholgehalte te laten dalen!
Alcohol wordt door de organismen in het lichaam afgebroken, maar er zijn verschillen van mens tot mens. Gemiddeld daalt het alcoholgehalte met 0,15? per uur. Er is geen enkele pil of truc die je alcoholgehalte sneller kan laten dalen. Nochtans gelooft nog altijd 1 op de 5 Belgen ten onrechte in mirakeloplossingen. Veel eten is de overtuiging die het vaakst terugkomt: 9% van de bevraagde mensen denkt dat daardoor het alcoholgehalte sneller daalt. Bij de jongeren meent zelfs 15% dat. Andere wondermiddelen die vaak aangehaald worden zijn ‘een frisse neus halen’ (4%) of koffie (4%) of water drinken (4%).
In vergelijking met een soortgelijke enquête 3 jaar geleden, is het percentage mensen die alcoholvrij bier drinken tijdens de feestdagen verdrievoudigd (van 2 à 7%). Vooral bij Belgen ouder dan 55 jaar kent deze drank succes: 1 op de 10 (10%) drinkt alcoholvrij bier.
10 tips voor de eindejaarsfeesten
Als je zelf gasten ontvangt
Voor het feest van start gaat
- Test enkele smakelijke ‘Bobtails’ (zie www.bob.be/nl/bobtails) en zorg voor voldoende fruitsappen of water. Voorzie ook schuimwijn of bier zonder alcohol: zo blijf iedereen zonder problemen mee in de juiste sfeer.
- Als je de tafel klaarzet, zorg voor waterglazen voor elke gast en plaats het water al op de tafel.
- Informeer je gasten als je van plan bent om extra slaapplaatsen te voorzien
Tijdens het feest
- Vermijd om systematisch de alcoholglazen bij te vullen of ze altijd tot de rand te vullen.
Bij het einde van de avond
- Laat nooit iemand vertrekken die te veel gedronken heeft en die nog van plan is om te rijden!
Als je zelf ergens naartoe gaat
Voor het feest
- Voorzie al op voorhand hoe je van het feest terug naar huis geraakt. Er zijn een heleboel mogelijkheden: BOB zijn, openbaar vervoer gebruiken, een taxi reserveren, ter plaatse blijven slapen, etc,...
- Moedig ook je vrienden aan om al hun terugrit te organiseren
Tijdens het feest
- Als jij BOB bent, laatje dan niet verleiden tot een eerste glas. Het is veel makkelijker om niets te drinken, dan de glazen te beginnen tellen die je mag drinken om nog onder de wettelijke limiet te zitten.
Na het feest
- Als BOB heb jij de sleutels van het feest in handen. Jij beslist ook wanneer je naar huis wenst te rijden, in functie van je staat van vermoeidheid.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier