Gezonde bonobobaby geboren in Planckendael
Planckendael is een bonobobaby rijker. Zondagochtend, op 10 april, beviel bonobomoeder Lina na een dracht van acht maanden in haar warme nest van houtwol van een blakende bonobobaby.
Het geslacht van het kleintje hebben de verzorgers nog niet kunnen ontdekken. De baby krijgt binnenkort een naam in het Afrikaanse Lingala met de beginletter R.
Wie is de papa in de grote familie?
Lina is de alfavrouw en had al vier jongen. Ze is dus een ervaren moeder. Wie is de papa? Bonobo Vifijo? Of is het de jonge Habari, zoon van Djanoa? Dat gaat Planckendael pas weten nadat ze een haarstaaltje onderzoeken in hun labo. Louisoko en Lucuma zijn Lina’s zonen en worden dus grote broers. Lingoyé, de dochter van Lina, is nog niet geslachtsrijp. Voor haar is deze bevalling een leerschool. Bij bonobo’s blijven de zonen hun hele leven bij hun moeder en de dochters worden uitgehuwelijkt. Bonobodames Busira en Djanoa zijn ook in de running voor het moederschap.
Seks als wapen
Bij deze meest slanke en elegante mensapensoort zwaaien de vrouwen de plak. Ze spannen samen om de mannen te domineren. Ze hebben dan ook een machtig wapen om zich na gevechten te verzoenen of om spanningen uit de groep te halen: seks! Alle groepsleden bij de bonobo’s doen eraan, ze doen het vaak en op allerlei manieren. En als er baby’s van komen, des te beter. Bonobo’s vlooien ook veel. Niet om beestjes te verwijderen (want die hebben ze niet), maar om hun sociale banden te versterken. Zo vlooit bonobo Lina haar kersverse baby uit pure affectie. Een schattig zicht.
Klein gebied, groot risico
Bonobo’s zijn bedreigd, ze komen enkel voor ten zuiden van de Congostroom. En in dit hartje van het Congolese regenwoud leven nog maar 30 000 tot 50 000 bonobo’s. Stropers, de jacht op hen, het verlies en de versnippering van hun leefgebied en het uitbreken van ziektes zoals ebola bedreigen de soort. Daarom is deze geboorte eens te meer een troef voor het kweekprogramma van deze bedreigde soort. Planckendael coördineert dit Europese kweekprogramma.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier