Groot succes voor de Repair Cafés
Waarom werpen we kapotte apparaten, kleding of andere spullen weg terwijl die nog goed gerepareerd zouden kunnen worden? Het succes van de Repair Cafés bewijst dat we tegelijk geld kunnen besparen en leuke sociale contacten opbouwen.
Repair Cafés zijn niet-commerciële en gratis toegankelijke bijeenkomsten waar mensen samen spullen repareren. Ze vinden meestal in de namiddag of ’s avonds plaats in kringwinkels, buurthuizen en ontmoetingscentra. U brengt er uw kapotte mixer of uw kapotte rits naartoe. Ter plaatse vindt u het nodige gereedschap én een deskundige vrijwilliger om samen in een gezellige sfeer het euvel te verhelpen.
Dit simpele en heldere concept slaat aan, zoals dat vaak gebeurt met simpele-maar-goede ideeën. Vorig jaar is Netwerk Bewust Verbruiken met het eerste Repair Café gestart. De organisatie hoopte het aantal locaties in de loop van 2013 te verhogen tot acht. Vandaag – eind april – bestaan er al twintig Repair Cafés in Vlaanderen en Brussel. En het zou goed kunnen dat de teller eind 2013 op veertig afklokt.
Gepensioneerde vaklui helpen
“Iedereen heeft thuis wel iets liggen dat niet meer werkt of dat een gebrek heeft gekregen, maar dat nog prima hersteld zou kunnen worden”, zegt Clara Moereman, de verantwoordelijke van Netwerk Bewust Verbruiken. “Zelf hebben we de technische kennis niet of niet meer om de reparatie uit te voeren. In de winkel zullen ze ons al vlug zeggen: werp dat toestel weg en koop een nieuw. Maar dat kost geld en bovendien geeft het ons een schuldgevoel om spullen weg te werpen die eigenlijk nog best bruikbaar kunnen zijn. Het succes van de Repair Cafés bewijst dat we de overconsumptie beu aan het worden zijn. En met de crisis is het mooi meegenomen dat we dure goederen langer kunnen gebruiken.”
In een Repair Café kunnen we met vrijwel alles terecht dat nog hersteld kan worden. Van stofzuigers tot sokken met gaten over fietsen. Het meest populair zijn kleine en middelgrote elektrische huishoudapparaten (broodroosters, mixers, cd-spelers, magnetrons...). Kleding komt op de tweede plaats.
Clara Moereman: “Als helpers doen we een beroep op vrijwilligers en gelukkig hebben we tot nog toe nooit een probleem gehad om er te vinden. Heel wat gepensioneerde vaklui, klussers die graag bezig zijn en handige Henriettes zijn wat blij dat ze hun kennis en kundigheid kunnen oefenen en te nutte maken.”
Mensen samen brengen
Een tweede reden voor het succes is het feit dat de Repair Cafés mensen samen brengt in een ongedwongen activiteit bij een kop koffie en een praatje.
Het lijkt zelfs alsof alles en iedereen hier wint: het milieu wint (repareren is meestal ecologischer dan wegwerpen en nieuw kopen), de vrijwillige deskundigen zijn blij dat ze hun kennis kunnen doorgeven en de bezoekers gaan tevreden naar huis omdat hun apparaat, fiets of kledingstuk gratis hersteld is en omdat ze een paar leuke uurtjes hebben doorgebracht. Voor één keer is de afgezaagde marketingterm win-winsituatie echt op zijn plaats...
Praktisch
De volgende Repair Cafés hebben plaats in:
- Heist-op-den-Berg: zaterdag 27 april in de kringwinkel, Noordstraat 25, 14-17 uur.
- Sint-Jans-Molenbeek: zondag 28 april in Solidarité Savoir, Leopold II-laan 100, 14-17 uur (voertaal Frans).
- Brugge: woensdag 1 mei in het Vormingplushuis, Sint-Pieterskerklaan 5, 14-17 uur.
- Sint-Niklaas: donderdag 2 mei in het Huis van het Kind, Kazernestraat 35, 19-22 uur.
- Hasselt: vrijdag 3 mei in Open Huis Kuringen, Joris van Oostenrijkstraat 47, 14-18 uur.
- Elsene: zondag 5 mei in Elzenhof, Kroonlaan 12, 14-18 uur.
- Schaarbeek: zondag 12 mei in de Wijnheuvelstraat 307, 14-18 uur.
- Sint-Agatha-Berchem: zondag 19 mei in GC De Kroon, J.B. Vandendriesschestraat 19, 14-18 uur.
- Gent: zondag 26 mei in Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 10-17 uur.
- Borgerhout: zaterdag 1 juni in het Ecohuis, Turnhoutsebaan 139, 13-16 uur.
- Anderlecht: zondag 2 juni in Buurthuis Scheut, Scheutlaan 145, 14-17 uur.
Voor meer info en voor de kalender van de Repair Cafés: zie www.repaircafe.be
Wie vrijwilliger wil zijn of zelf een Repair Café wil opstarten, kan contact opnemen met Netwerk Bewust Verbruiken, tel. 02 894 46 09, e-mail info@repaircafe.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier