Kijkwoningen voor levenslang wonen
Op 22 maart opent het UD Woonlabo in het hartje van Hasselt. Onder één dak zien we hier twee kijkwoningen die ons leren hoe we onze woning nu al kunnen aanpassen voor later.
De meeste mensen hopen dat ze zo lang en zo zorgeloos mogelijk in hun vertrouwde omgeving zullen kunnen blijven wonen. Maar doen we ook iets om dat in de praktijk mogelijk te maken? En vooral: doen we dat tijdig?
Onze woning durven herdenken
Zodra we de kaap van vijftig hebben overschreden, zouden we concrete stappen moeten zetten om onze woning aan te passen voor later. Dat betekent niet dat we er een gehandicaptenvoorziening moeten van maken, maar wel dat we onze woning moeten durven herdenken. Op zo’n manier dat we nu al aanpassingen laten doen met het oog op later. We zullen immers niet altijd zo gezond en fit blijven als vandaag.
Een voorbeeld: uw badkamer bevindt zich nu op de eerste verdieping en is aan vernieuwing toe. U wilt uw badkuip vervangen door een inloopdouche. Goed idee, maar profiteer dan van de verbouwing om ook de nodige leidingen te laten leggen in een kamer op de benedenverdieping. Die leidingen kunt u nu gewoon verbergen achter een vals wandje. Stel dat u later ooit slecht ter been wordt en dat alle woonfuncties beneden moeten gebeuren, dan liggen de leidingen al klaar voor een badkamer beneden.
Over zulke zaken gaat het nieuwe UD Woonlabo dat op 22 maart in Hasselt opengaat. Een klassieke stadswoning is hier verbouwd tot twee eigentijdse meegroeiwoningen. Dat zijn woningen die zo gemaakt en ingericht zijn dat ze mee evolueren met de veranderende noden van de bewoners. In het vakjargon spreekt men van “universal design” of van “levenslang wonen”.
De kijkwoning is onder één dak opgesplitst in twee wooneenheden. De gelijkvloerse verdieping is door een uitbreiding van de woonoppervlakte uitgerust met alle woonfuncties en gericht op de behoeften van een ouder koppel. De wooneenheid erboven is verdeeld over twee verdiepingen (leefruimtes op de eerste verdieping, bad- en slaapkamer op de tweede).
Ideeën sprokkelen
Het UD Woonlabo is een gezamenlijk initiatief van de Provinciale Hogeschool Limburg en van de vzw Toegankelijkheidsbureau. Elke kamer wil bruikbare én betaalbare oplossingen tonen die levenslang wonen mogelijk maken zonder dat je het gevoel hebt dat je in een rusthuis of een gehandicaptenwoning rondloopt.
De inrichting is eigentijds, maar tegelijk is overal gelet op toegankelijkheid. Drempels en valrisico’s zijn vermeden, stopcontacten zijn bevestigd op de juiste hoogte, deuropeningen zijn breed genoeg voor eventuele rolstoelgebruikers, het werkvlak van de keuken kan desgewenst zonder breekwerk in de hoogte worden aangepast, de domotica is gebruiksvriendelijk enz.
De bedoeling is dat we in de kijkwoning ideeën sprokkelen die we thuis kunnen toepassen. Het initiatief richt zich daarom uitdrukkelijk niet alleen tot vijftigplussers die willen verbouwen, maar ook tot jongere mensen die een nieuwe meegroeiwoning willen bouwen. Ook architecten, aannemers, projectontwikkelaars en stedenbouwambtenaren kunnen hier inspiratie opdoen.
Het gebouw omvat verder een bezoekerscentrum waar folders met praktische tips ter beschikking liggen. Hier kan men ook een afspraak maken voor een uitgebreid en persoonlijk advies op maat (betalend). Een specialist bekijkt dan of uw bouw- of verbouwplannen beantwoorden aan de principes van toegankelijkheid en levenslang wonen en suggereert aanpassingen.
Ten slotte wil het project ook een levend laboratorium zijn voor ontwerpers en bedrijven die hulpmiddelen en concepten in de praktijk willen uittesten. Om die reden zullen de kijkwoningen om de vier jaar herdacht en heringericht worden.
Praktisch
- Adres: UD Woonlabo, Guffenslaan 39, 3500 Hasselt.
- Individuele bezoekers: open op woensdag 13-17 uur en zaterdag 10-17 uur.
- Groepen (reservatie verplicht): dinsdag-zaterdag 10-17 uur.
- Gesloten in de periodes 21 juli-12 augustus 2013 en 21 december 2013-2 januari 2014.
- Toegangsprijs: ? 3 (incl. digitale gids). Voor groepen (max. 15 personen): ? 50 (inclusief gids).
- Meer info: tel. 011 87 41 38 en www.woonlabo.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier