Mijn kat krabt zich
Wist je dat je kat een derde van haar wakkere tijd aan verzorging besteedt? Zo onderhoudt ze haar vacht, reguleert ze haar lichaamstemperatuur en brengt ze speekselferomonen aan op de vacht. Op die manier vormt ze een echte geuridentiteit.
Maar likt, knabbelt of krabt je kat zich voortdurend en op een dwangmatige manier, wees dan op je hoede. Er kunnen kleine korstjes, open wondjes rond de nek en het hoofd opduiken, of het haar kan uitvallen. Een van de meest voorkomende oorzaken zijn parasieten zoals vlooien. Let ook op voor herfstmijten, die vaak in hoog gras voorkomen. Oormijt is een infectie die veroorzaakt wordt door kleine mijten in de gehoorgang en dit kan hevige jeuk in en rond de oren uitlokken. Dit is een erg besmettelijke aandoening onder soortgenoten! Een schimmelinfectie zoals ringworm, die ook overdraagbaar is op mensen, kan soms ronde en jeukende letsels veroorzaken. Om deze ziekte te bestrijden is het belangrijk om zowel de dieren als hun omgeving te behandelen. Allergische reacties kunnen ook leiden tot overmatig likken en krabben. Dit komt door een excessieve immuunreactie op bepaalde allergenen. Vaak zijn vlooienspeeksel, omgevingsallergenen (huisstofmijt, pollen, grassen …) en voeding de boosdoeners. Als je kat herhaaldelijk huidinfecties krijgt, kan het nuttig zijn om te controleren op FELV (kattenleukemievirus) en FIV (kattenaids), twee virussen die het immuunsysteem onderdrukken.
Oormijt is erg besmettelijk onder katten.
Pas als je met hulp van de dierenarts al deze zaken hebt uitgesloten, kan je je richten op psychologische oorzaken. Daarbij is het belangrijk om het onbehagen van je kat te begrijpen.De behandelingen die kunnen worden toegepast: antiparasitaire en jeukstillende middelen, medicijnen die het immuunsysteem regelen, een eliminatiedieet ... Toch mijd je best zo veel mogelijk lotions en crèmes voor de letsels, omdat ze je kat kunnen aanzetten tot nog meer likken. ●
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier