Philips Eye Care Pro of de kracht van aangepast licht
Een goede verlichting is even belangrijk voor een scherpe blik als een aangepaste (lees)bril. Daarom testen wij graag een nieuwe bureaulamp uit, die de ambitie heeft om tegemoet te komen aan de specifieke noden van brildragers.
“Dat een goede verlichting even belangrijk is als een degelijke bril komt omdat onze kristallens met de jaren aan helderheid verliest. Dat is een natuurlijk proces, dat mee wordt beïnvloed door het UV-licht. Als baby hebben we amper nood aan 1 kaars om te zien, op de leeftijd van 60 jaar hebben we behoefte aan het licht van maar liefst 15 kaarsen. Spring dus niet zuinig om met licht. Zelfs televisiekijken doen we het best met de verlichting aan. Niet gezellig maar goed voor het oogcomfort”, weet Viviane De Vries, docent aan het departement optiek en optometrie (Hogeschool Brussel Odisee).
Producenten Philips en Varilux (Essilor) ontwikkelden recent de Philips Eye Care Pro, een lamp met gepersonaliseerd licht. Je kan het licht afstemmen op je eigen gezichtsvermogen, je eigen kleurvoorkeuren en het soort werk (lezen, hobby- of handwerk) dat je wil verrichten. Sommigen lezen sneller bij koele lichttonen, anderen bij warm licht. De Eye Care Pro beschikt over zes kleurtemperaturen en vier types lichtintensiteit. De lamp werd verder ontworpen om het licht gelijkmatig te verdelen om zo te voorkomen dat er teveel schittering optreedt.
Wij lieten deze opvallende nieuwkomer testen door twee brildragers.
Serge Lvoff: “De lamp die normaal op mijn werkplek staat is noch praktisch, noch efficiënt. Ze verlicht maar zwakjes en ik kan ze ook niet goed richten op de plekken waar ik extra licht nodig heb. Resultaat: na een werkdag heb ik vermoeide ogen. De Philips lamp belooft een perfecte verlichting en geen vermoeide ogen meer. Dat heb ik enkele weken uitgeprobeerd.
Het design is sober en elegant maar nog belangrijker, de lamp laat zich perfect afstellen. Ik kan ze richten naar waar ik maar wil. De Led-lampen kan je variëren in intensiteit. Je kan de lichtsterkte aanpassen aan het omgevingslicht. Op die manier kan je voorkomen dat je ogen door weerkaatsing van de bril wat verblind worden. Het is ook mogelijk om de lichttemperatuur te veranderen: van eerder koud naar warme tinten.
In de loop van de dag speel ik regelmatig met de instellingen van de lamp om mijn werkdocumenten te verlichten. Na een poos merkte ik op dat ik ’s morgens meer de neiging had om voor een krachtiger en kouder licht te kiezen. Dat deed me goed ontwaken en gaf me extra energie. In de late namiddag daarentegen schakelde ik liever over naar een warmer en zachtere lichtkleur, die een meer rustgevender effect had.
Conclusie: Deze lamp bezorgt me zeker een beter oogcomfort maar ze kan niet verhinderen dat ik tegen de avond aan nog steeds vermoeide ogen heb. Misschien moeten we erkennen dat een mens niet gemaakt is om zijn dagen door te brengen voor een computerscherm en om teksten op papier te herlezen....
Leen Baekelandt: “Ik ondervond al enkele jaren dat ik steeds meer licht nodig heb om dezelfde dingen te kunnen doen en klein gedrukte teksten gemakkelijk te kunnen lezen. “Je wordt een dagje ouder hé”, hoorde ik dan wel eens zeggen. Dat verergerde nog toen ik na acuut glaucoom dagelijks druppels in mijn ogen moest doen ,die mijn pupil enorm verkleinen. Ik verhuisde op de redactie naar een plek bij het raam, vroeg om wit licht in mijn bureaulamp te installeren, maar dat belette niet dat ik er een tweede bureaulamp moest bijzetten om bepaalde teksten goed te kunnen lezen.
De Eye Care Pro lamp is voor mij echt een zeer welkome oplossing. Als ik gedrukte teksten moet lezen, kies ik voor koud, helder licht. Doordat ik bovendien de intensiteit kan regelen, kan ik nu zelfs lezen wanneer ik net druppels in mijn ogen heb gedaan, wat vroeger onmogelijk was. En ondanks de hoge lichtintensiteit die ik dan instel, wordt de lamp nooit verblindend.
Werk ik op mijn computerscherm dan zet ik het licht iets zachter, met een beetje meer geel licht erbij. Fantastisch dat je dit zo gemakkelijk kan aanpassen, aan de behoefte van het moment. Maar eigenlijk merk ik dat het vooral in het begin spelen is met de verschillende standen, na enkele dagen weet je heel goed welk licht je het meeste comfort geeft bij welke taak.
Conclusie: Ik ben zeker fan. Ik zal de lamp missen na de testperiode!
Praktisch: De Philips Eye Care Pro wordt verdeeld via onafhankelijke opticiens en kost 179 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier