Precies 100 jaar geleden bereikte Amundson de Zuidpool
Precies honderd jaar geleden bereikte de Noor Roald Amundson als eerste mens de geografische zuidpool. Toch overwinterde de Belgische ontdekkingsreiziger Adrien de Gerlache al dertien jaar vroeger met de Belgica op het pakijs van het zesde continent.
Het is de Amerikaanse robbenjager John Davis die in 1821 als eerste mens aan land ging op Antarctica. Sindsdien werd het zesde continent door verschillende ontdekkingsreizigers bezocht.
Het bleef echter wachten tot de komst van de Belgica-expeditie van Adrien de Gerlache, die in de winter van 1897-1898 als eerste op het Antarctische pakijs overwinterde. Hij ontdekte eilanden en baaien en bracht een deel van de kustlijn in kaart. Het was ook het eerste team dat wetenschappelijk onderzoek verrichtte, onder meer naar aardmagnetisme, meteorologie en fauna en flora.
Toch werd de geografische Zuidpool pas op 14 december 1911 bereikt door Roald Amundson, samen met vier anderen.
De eerste Belgische expeditie op het Antarctische continent vond plaats van 1957 tot 1959, waarbij de Koning Boudewijnbasis werd opgericht. Tot 1970 volgden verschillende andere expedities, onder meer samen met Nederland. In 2007 werd een nieuw federaal wetenschappelijk onderzoeksstation geopend in Antarctica, genoemd naar Prinses Elisabeth.
Op de honderdste verjaardag van De Gerlaches overwintering, in 1997-1998, trokken poolreizigers Dixie Dansercoer en Alain Hubert 4.000 kilometer over Antarctica. Momenteel probeert Dixue Dansercoer daar, tijdens een expeditie samen met Sam Deltour, 2.000 kilometer bovenop te doen. Een interview met deze twee avonturiers leest u in het januarinummer van Plus Magazine dat verschijnt op 23 december.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier