Renoveren zonder breken
Van plan je huis of appartement te renoveren? We spelen vaak met het idee... en bergen het snel weer op uit angst voor wat erbij komt kijken. Maar, goed nieuws: dankzij nieuwe materialen en technieken kan je de sloophamer achterwege laten.
“Onze klanten blijven in hun huis wonen tijdens de werken”, legt interieurontwerper Laurence Auverdin uit. “Om het ongemak tot een minimum te beperken, adviseer ik een aanpak kamer per kamer.” En zo pakken wij het ook aan in dit dossier.
1 De keuken
de kasten. Wil je je keuken een serieuze facelift geven, dan hoef je de keukenkasten niet per se te vervangen, tenzij ze echt versleten of niet functioneel meer zijn. Een van de makkelijkste ingrepen: nieuwe kastdeurtjes plaatsen, die gemakkelijk op bestaande meubels kunnen worden gemonteerd. Keukenfabrikanten bieden een breed scala aan van kleuren en afwerkingen (hout, metaal en zelfs steen). Je kan ook enkel nieuwe deurgrepen installeren. Reken op een prijs tussen 100 en 250 euro/m2 voor een nieuwe look, tegenover 700 tot 1.000 euro/m2 voor een grondigere renovatie.
de keukenwand. Ben je die bruine tegeltjes met dat seventies motief tegen de spatwand boven het aanrecht beu? Waarom er niet gewoon overheen schilderen met een verf die bestand is tegen vocht, vet en hitte? Natuurlijk gaat die verf niet zo lang mee als keramische tegels, maar het blijft er een paar jaar mooi uitzien. Een andere techniek is om een speciale hechtingslaag aan te brengen, zodat je nieuwe tegels op de oude kunt plakken. Of in plaats van tegels kan je ervoor kiezen om een plaat in roestvrij staal te plaatsen of een ultradunne laminaatplaat (zie ook het gedeelte over badkamers voor een meer technische uitleg).
Modern vasttapijt biedt een superieure thermische isolatie.
het werkblad van je keuken hoef je ook niet noodzakelijk naar het containerpark te brengen. Of het nu gaat om tegels, hout, laminaat of melamine, je kunt het steeds bedekken met een nieuw materiaal, zoals ultradun laminaat of gewaxt beton. Of je geeft het aanrechtblad een nieuwe look door het te overschilderen met een speciale verf die water-, hitte- en krasbestendig is.
2 De badkamer
badkamertegels schilderen. Reinig de tegels eerst met een huishoudproduct en ontvet ze daarna met een mengsel dat bestaat uit negen eenheden water en één eenheid ammoniak. Er zijn verven voor tegels op de markt die geen grondverf nodig hebben (je brengt die dan aan in twee lagen), maar professionals raden toch aan om eerst een speciale primer op gladde oppervlakken aan te brengen. Eens de primer is opgedroogd, schuur je die zeer licht op, waarna je alles zorgvuldig afstoft. Pas daarna kan je beginnen met het aanbrengen van een muurtegelverf. Vermijd matte verven, waarop vlekken goed zichtbaar zijn en geef de voorkeur aan een afwerking met satijnverf, die aanleunt bij het uitzicht van tegels. Voegen en hoeken verf je met een kwast met synthetische haren en de tegels met een roller met korte haren. Werk altijd eerst in verticale strepen en vervolgens in horizontale.
Er bestaan ook epoxyharsverven die ideaal zijn voor vochtige ruimtes. Bij deze harsen is geen grondverf vereist, maar je moet wel de instructies volgen door de hars te vermengen met een verharder, wat betekent dat je de aanbrengtijden moet respecteren. Als je werkt met producten van goede kwaliteit, is dit een uitstekend alternatief. Maar als je het door een vakman laat uitvoeren is het niet goedkoop: tussen de 150 en 300 euro/m2, afhankelijk van de kwaliteit en afwerking.
laminaatpanelen. Deze panelen, verkrijgbaar in grote formaten, zijn waterdicht en interessant als je een douche of andere natte ruimtes vernieuwt. Ze hebben een naadloze afwerking, waardoor ze gemakkelijk te onderhouden zijn en er nog mooi uitzien ook. Om een perfect vlak oppervlak te garanderen breng je best eerst wat multiplex aan. De installatie van zulke panelen in een kleine badkamer kunnen de ruimte dus wel met enkele centimeters verkleinen. Weet ook dat de prijzen voor hoogwaardige waterbestendige laminaatpanelen, vooral die met speciale afwerkingen, unieke texturen of verbeterde eigenschappen, al snel tot boven de 70 euro/m2 oplopen.
Een andere optie om je badkamer snel en efficiënt op te frissen is om de bestaande tegels te behouden en ze te bedekken met zeer dunne keramische tegels (zie ook vinyl en ultradunne tegelvloeren).
3 De woonkamer
Interieurontwerpers zijn het erover eens: een oude vloer of tegels of parket in slechte staat beïnvloedt de hele uitstraling van een kamer. Zelfs al zijn de muren grondig gerenoveerd en de meubels vernieuwd, als de vloer niet mooi is zal het resultaat pover ogen!
Voor de woonkamer, maar ook voor andere kamers, bestaan er oplossingen om te vermijden dat je een volledig nieuwe chape moet leggen. Op een paar uitzonderingen na is het niet zo moeilijk om een bestaande vloer te bedekken.
vinyl en ultradunne tegelvloeren. De huidige vloerbedekkingen in vinyl hebben een indrukwekkende levensduur. De nieuwe generatie van dit soort vloeren is makkelijk te plaatsen en verbluffend mooi dankzij de imitatieproducten (hout, steen, tegels). Qua prijs situeert een kwaliteitsproduct zich meestal tussen de 40 en 50 euro/m2, exclusief plaatsing. Er zijn ook goedkopere opties, zoals vinyl op rol, voor 20 tot 30 euro/m2. Door de minimale dikte van vinyl hoef je bovendien je deuren onderaan niet bij te schaven...
De markt van de vloerbedekking is de laatste jaren ook uitgebreid met een aanbod van extra dunne tegels in steen. Deze innovatie – ze zijn twee keer zo licht als traditionele tegels en tussen de 3 en 5 mm dik – zorgt voor een ware revolutie op het gebied van interieurrenovatie. De tegels zijn makkelijk te plaatsen en kunnen rechtstreeks op oude exemplaren worden aangebracht. De extra dunne tegels hebben ook een laag gewicht (bv. 7,8 kg/m2), wat het makkelijker maakt om grote tegels te leggen. Of wat dacht je van een maximaal formaat van 100×300 cm! Qua look kan je kiezen voor imitaties van allerlei materialen, waaronder hout: een overtuigend alternatief voor parket.
Een ander belangrijk voordeel van dit materiaal is dat het geen invloed heeft op de hoogte van je vloer en dat er dus geen aanpassingen aan de bestaande deurkozijnen nodig zijn. En omdat het materiaal zo licht is, kan het ook op de muren worden aangebracht. De prijzen voor dit type tegels beginnen rond de 54 euro/m2 voor basisopties en kunnen oplopen tot 65 euro/m2 voor meer uitgebreide keuzes, zoals tegels met een steen- of houteffect. Er bestaat ook nog een topklasse met specifieke afwerkingen, zoals met marmereffect. Daarvoor moet je op meer dan 120 euro/m2 rekenen, maar vaak geven verkopers aanzienlijke kortingen op producten in voorraad.
Volg wel steeds de aanbevelingen van de fabrikant, want sommige tegels zijn niet geschikt voor specifieke situaties, denk maar aan vloerverwarming.
tapijt. Je kan ook tapijt leggen op een bestaande vloer. Vroeger had vasttapijt niet zo’n beste reputatie omdat het huisstofmijt en vuil aantrok, maar nu wordt het speciaal behandeld om allergenen af te stoten. Tapijten zijn verkrijgbaar in een breed scala aan texturen, kleuren en motieven die passen bij elk interieur, van heel klassiek tot uiterst modern. Maar ook op technisch gebied heeft het vasttapijt een sprong voorwaarts gemaakt: de vezels die vandaag worden gebruikt zijn beter bestand tegen vlekken en slijtage, waardoor je ze makkelijker kan reinigen en onderhouden. Op het vlak van comfort bieden ze een superieure thermische en akoestische isolatie, waardoor het binnen lekker warm en stil wordt. Dankzij de fijnere en dicht op elkaar geplaatste vezels, zijn ze ook superzacht en comfortabel voor de voeten.
Kers op de taart: je kan zo’n tapijt tegenwoordig ook plaatsen met een systeem zonder lijm. Op die manier kan je het later ook makkelijk verwijderen zonder sporen op de vloer achter te laten.
de muren. Is een muur te zwaar beschadigd om er gewoon met de verfborstel over te gaan, dan kan je als alternatief glasvezelbehang gebruiken. Breng met een verfroller lijm aan op de muur en plak het doek vast, op dezelfde manier als je met traditioneel behangpapier zou doen. Hoe dikker het papier, hoe beter dit de imperfecties van de muur zal verbergen. Voor een nette afwerking schuur je de muur vooraf best glad.
Een tip? Behang! Sinds enkele jaren maakt behangpapier een comeback dankzij vliesbehang. Dit is een nieuwe generatie behangpapier samengesteld met textielvezels op een papieren drager. Het voordeel is dat je dit type behang heel gemakkelijk kan aanbrengen. Volgens de fabrikanten duurt het slechts drie uur om een gemiddelde kamer van ongeveer 20 m2 te behangen. Dat is misschien wat optimistisch, maar het gaat inderdaad een stuk makkelijker dan traditioneel behang. Het wordt rand-tegen-rand gelegd, zonder enige voorafgaande verlijming. De lijm wordt rechtstreeks op de muur aangebracht. En als je van decor wil veranderen kan je dit vliesbehang in 90% van de gevallen in één ruk verwijderen. Er zijn ook dikkere soorten om beschadigde muren te bedekken. En tot slot, net als cellulose is vliesbehang bedekt met vinyl, het is dus afwasbaar.
Hoe kleiner, hoe duurder
Hoe kleiner de ruimte, hoe duurder een renovatie per m2 zal uitvallen. Wil je bijvoorbeeld een badkamer vernieuwen met een kwaliteitsafwerking reken dan op een budget van 20.000 euro. Want de prijzen van de bouwmaterialen zijn sinds maart 2020, vóór het begin van de pandemie, met gemiddeld 35% gestegen.
De honoraria van binnenhuisarchitecten hangen af van de totale kosten van het project. Voor ‘kleine werken’ kan hun vergoeding variëren van 10% tot 16%. Toch kan een ervaren binnenhuisarchitect je geld besparen, omdat hij of zij weet hoe een ruimte optimaal in te richten met de bestaande middelen. En een architect moet uiteraard ook het budget in acht houden, anticiperen en ontwerpfouten vermijden.
4 Trappen
Een aantal bedrijven heeft van traprenovatie zijn specialiteit gemaakt, eender van welk materiaal (hout, metaal of beton) ze ook gemaakt zijn. De techniek houdt in dat het bestaande oppervlak bedekt wordt, zonder snij- of breekwerk. Het nieuw geplaatste oppervlak is slipvrij en je kan kiezen uit een brede waaier van klassieke en hedendaagse afwerkingen. Andere technieken zijn zandstralen, wat ongeveer 30 tot 40 euro/m2 kost, of schilderen, ongeveer 15 tot 20 euro per trede. Dat is veel goedkoper dan de prijs van nieuw gefineerde treden: tussen 100 en 150 euro per trede.
Als je bereid bent de handen uit de mouwen te steken, dan kan je een oude houten trap ook zelf nieuw leven inblazen. Denk eraan om telkens één trede over te slaan tijdens het werk, zodat de trap bruikbaar blijft. Om de vernislaag te verwijderen gebruik je een afbijtmiddel of een warmtepistool. Deze methoden maken de verf zachter, zodat je die er vervolgens met een metalen spatel kunt afschrapen. De laatste sporen kan je verwijderen met white spirit.
Schuur altijd in de richting van de houtnerf en zet druk. Gebruik een elektrische vibrerende of excentrische schuurmachine voor de traptreden en een driehoekschuurmachine voor de hoeken. Zuig nadien al het stof op en veeg nog eens goed af met een vochtige doek om alle onzuiverheden te verwijderen, vooraleer je eventuele scheuren opvult met een speciale houtvuller.
Wil je het uitzicht van natuurlijk hout niet behouden, dan kan je de trappen ook beitsen of schilderen. Maar als het hout nog in goede staat is, waarom zou je het dan verbergen onder lagen verf? Een transparante beschermlaag is dan de oplossing. Het enige wat je moet doen is een vernis aanbrengen of een transparant (antislip)product dat de trap beschermt tegen slijtage, stoten, krassen en dagdagelijks gebruik. Een ander relatief natuurlijk alternatief is het gebruik van een hardwaxolie, net zoals die ook bij parketvloeren wordt gebruikt.
Batibouw, de grootste bouw-, renovatie- en interieurbeurs van België loopt nog tot en met zondag 25 februari op de Heizel
Soms is afbreken of nieuw kopen beter!
Kleine veranderingen aanbrengen zonder alles af te breken blijkt soms ingewikkeld en inefficiënt. Wil je bijvoorbeeld een grotere leefruimte, maar is het interieur slecht ingedeeld, dan ga je misschien toch beter voor het grotere werk. “We hebben een keuken die helemaal afgesloten was volledig getransformeerd,” legt een interieurontwerper uit. “Zo moesten we een muur slopen om een doorgang te creëren. Het belangrijkste en zwaarste werk was het plaatsen van een steunbalk, maar de impact van de ingreep was groot. Door deze aanpassing kon je vanuit de keuken naar de eetkamer kijken, wat voorheen niet het geval was. Dit veranderde de aanblik en het gevoel van deze ruimte in het huis radicaal. Met puur cosmetische ingrepen was dit nooit mogelijk geweest.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier