© Getty Images

Vakantie met de hele familie

Steeds meer Belgische families gaan op vakantie met drie (en soms zelfs vier!) generaties samen. Hoe maakt u daar een succes van?

Inhoud:

Vorig jaar hebben we met onze drie dochters en hun echtgenoten en de zeven kleinkinderen (tussen 5 en 18 jaar) een domein van 10 ha in de Dordognestreek gehuurd”, vertellen Bob en Lieve. “Elk gezin had een eigen huisje en dus voldoende privacy. Een paar uitstappen hebben we samen gedaan, maar verder deed ieder zijn zin. De maaltijden hebben we altijd samen gebruikt. Ieder koppel kookte om beurten voor de hele groep. We vonden elkaar ook rond het zwembad en vooral rond het kampvuur, ’s avonds. Dat zorgde voor een ongelooflijk gevoel van verbondenheid. In het schooljaar vangen we drie tot vier dagen per week de vier jongste kleinkinderen na school op. Daarom hadden onze dochters gezegd: deze vakantie hoeven jullie je om hen niet te bekommeren. Op die manier hebben we eerder de banden met onze kinderen versterkt dan die met onze kleinkinderen. In de gesprekken hebben we zaken over het leven van onze dochters en schoonzoons vernomen die we niet wisten, vooral hun problemen op hun werk. Hierdoor begrijpen we vandaag beter waarom ze soms zus of zo reageren.”

PAGEBREAK

PAGEBREAK

De essentie van de familie

Sinds een aantal jaar is het aantal geboekte driegeneratiereizen in België opvallend gestegen, zo beweren vakantieparken en touroperators. “Dat verwondert me helemaal niet”, zegt psycholoog-gedragstherapeut Jan Callens. “Als volwassenen hadden we indertijd niet veel zin om met onze ouders op vakantie te gaan. De afstand was te groot, we hadden in een zekere zin nog schrik voor onze ouders. Dat is vandaag anders. We gaan met onze volwassenen kinderen om als met toffe vrienden. We zijn gelijken geworden en dus kunnen we samen prettige ervaringen beleven.”

Om die reden is een meergeneratievakantie vaak een unieke manier geworden om de familiebanden te versterken. “Je beleeft echt de essentie van wat een familie kan betekenen: vrijheid, steun en solidariteit. In een stressvrije sfeer maak je ervaringen en gesprekken mee die je op een klassieke reis nooit zult beleven. Als grootouder kun je genieten van de lusten van kleinkinderen en tegelijk de lasten delen met je kinderen en schoonkinderen. Op een geslaagde meergeneratievakantie kun je als familie een heel jaar teren, zelfs als je in het dagelijkse leven al een erg intense band met elkaar hebt.”

Terug naar begin

Eerst elkaar loslaten

Maar er loeren ook valkuilen. “Wist u dat ruzies tussen partners en in families vaak juist op vakantie ontstaan?”, weet Jan Callens. “Je bent dan als het ware aan elkaar overgeleverd en de wederzijdse ergernissen stapelen zich snel op. Bij meergeneratievakanties wordt het risico op conflicten groter wanneer één van de generaties bestaat uit een nieuw samengesteld gezin. Of wanneer de oudste generatie en de middelste generatie elkaar nog niet los hebben gelaten. Geloof me, ze bestaan, de koppels waarvan één van de partners een aanhangsel van zijn of haar ouders is gebleven. In zulke gevallen is het voor de geestelijke gezondheid van het jongere koppel beter niet op vakantie te gaan met de ouders en/of schoonouders.

De beste meergeneratievakantie is daarom degene waarin elk gezin de verschillen en de autonomie van de anderen volledig aanvaardt en respecteert. Grootouders moeten hun volwassenen kinderen emotioneel hebben losgelaten en omgekeerd. Eens je elkaar volledig vrij hebt gelaten, kun je ook weer samenkomen, eerlijk zijn met elkaar en de banden verdiepen. Het resultaat is een zalige tijd waarin iedereen voldoende privacy en mogelijkheden voor aparte activiteiten krijgt, zonder commentaar van anderen te riskeren. Als grootouders kun je dan zonder problemen aan je kinderen zeggen: vandaag willen we zelf iets doen en hebben we geen zin om op de kleinkinderen te passen. Omgekeerd hoeven vader en moeder geen schrik te hebben dat ze voortdurend kritiek krijgen op hun partners, hun opvoedingsmethodes of hun activiteiten. En dan wordt een vakantie echt... vakantie!”

Terug naar begin

PAGEBREAK

PAGEBREAK

8 vuistregels voor het succes

  • Ruimte en groen zijn belangrijk, letterlijk en figuurlijk. Geef de voorkeur aan een grote vakantiewoning met een tuin boven een hotel. Voor kinderen is water (zwembad, zee...) essentieel. Liever geen citytrips.
  • Wees altijd open met elkaar. Als iets u stoort, zeg het dan meteen. Ook kleine ergernissen hoeft u niet te verkroppen.
  • Wees zo flexibel mogelijk, zodat u zich kunt aanpassen aan het weer, de sfeer en de wensen van de reisgenoten. Ga niet elke dag vooraf gedetailleerd plannen en probeer niet ten koste van alles uw wil door te drijven.
  • Vrijheid blijheid! Niet alle activiteiten hoeven samen te gebeuren, elke generatie moet tijd voor zichzelf overhouden. Voor de ene is vakantie immers synoniem van relaxen, voor de andere van avontuurlijke activiteiten.
  • Maak afspraken over de huishoudelijke takenverdeling. Als iemand voor de hele groep eten meebrengt de eerste avond, zit de sfeer meteen goed.
  • Wees niet te veeleisend, het is vakantie! En probeer zeker niet de gewoonten van anderen te veranderen.
  • Goede financiële afspraken voorkomen conflicten. Alles per se eerlijk willen verdelen kan er echter toe leiden dat de vakantie minder leuk wordt. Grootouders hebben het vaak iets breder dan het gezin van de kinderen. Een veelgebruikte formule bestaat erin dat de grootouders de huur van de vakantiewoning betalen. Voor de verblijfskosten wordt er dan een pot gemaakt.
  • Je moet oefenen om elkaars grenzen te ontdekken. Een meergeneratie-vakantie probeert u best eerst eens uit met een lang weekend.

Terug naar begin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content