Anne Vanderdonckt
Van hondenweer en doggybags
Deze zomer vertoonde het komkommernieuws – faits divers die niet lang blijven hangen, maar de verdienste hebben ons het geweld van anderen te doen vergeten – duidelijke hondentrekjes.
Hondenijs. Wellicht de meest absurde polemiek van de zomer (er is er altijd wel minstens één, net zoals elke zomer weer een hit en een nieuw strandspel baart) draait rond een schandaalfoto. Een foto van de kleine prins George – op 22 juli werd hij drie – die op een dekentje in de tuin zijn ijsje uitsteekt naar zijn cocker Lupo. Een schattig gebaar dat de Britse Koninklijke Vereniging voor de preventie van dierenleed op haar achterste poten deed staan: honden verteren moeilijk melkproducten en dus werd de royal baby prompt beschuldigd van mishandeling. Al een geluk dat kleine George geen kreeft met mayonaise aan het eten was, want dan was het vast en zeker dubbele dierenmishandeling geweest.
Doggy bag. Om voedselverspilling tegen te gaan, maakt de doggybag vanaf september nu ook zijn officiële entree in Wallonië, na eerder al Brussel en Vlaanderen te hebben veroverd. Een interessant concept waarmee je naar huis kunt meenemen wat je ter plekke niet meer doorgeslikt krijgt (we hebben het dan niet over restaurants die uit één bloemkool 40 couverts serveren). Kleine rechtzetting: zeg niet langer doggybag maar rest-o-pack. Dat klinkt niet sexyer maar het is naar verluid minder kwetsend voor onze trouwe viervoeters. In zo’n zakje kan je dan de overschot van je dame blanche kwijt, zonder dat je het risico loopt van dierenmishandeling te worden beschuldigd (zie hoger).
Hete hond. Op 4 juli, de Amerikaanse nationale feestdag, vergapen 40.000 nieuwsgierigen en 2,5 miljoen tv-kijkers zich aan een wedstrijd om ter meest hotdogs eten, die ten zuiden van New York wordt gehouden. Het is dan ook niet zomaar een onschuldig tijdverdrijf. In 10 minuten 70 hotdogs verorberen vergt een intensieve training; hier zijn beroepssporters aan het werk (sic!). En je kan er zot veel geld mee verdienen (tot $ 250.000 per jaar). Daartegen is Maggie De Block en haar suikertaks maar klein bier.
By the way: vergeet ons artikel over cholesterol niet te lezen op p. 44.
De hond van Pavlov. Twee Amerikaanse ondernemers hebben aangekondigd dat ze een app willen lanceren, Pooper, een deeleconomieplatform voor het ruimen van hondendrollen. Zo werkt het: je post een kiekje van je hondendrol zodat een andere abonnee het tegen betaling kan opruimen. Er hebben zich heel wat investeerders en hondendrolruimers gemeld. Pech: het gaat om een kunstproject dat de draak steekt met onze door apps, Uber en andere AirBnB’s geobsedeerde maatschappij. Experiment geslaagd: je kan om het even wat beloven en er nog succes mee oogsten ook. Wat een hondenleven!
Wat een hondenweer, deze zomer! Wie ooit deze uitdrukking bedacht, heeft waarschijnlijk nooit andere honden gekend dan sledehonden en labradors. Want wie mijn dappere boxer met hangende kop en ingetrokken staart, en met de omzichtigheid van een Siouxindiaan, op de dijk van portiek naar portiek zag sluipen om zich te beschermen tegen regen en wind, zal deze clichéspreuk zeker met een korrel zout nemen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier