“Vleermuizen steken straat over waar lamp stuk is”
Om vleermuizen te helpen, roept Natuurpunt overheden en wegbeheerders op om de wegverlichting wat vaker te doven. Dat meldt de organisatie in de aanloop naar de 20ste Nacht van de vleermuis komend weekend, met 42 activiteiten verspreid over heel Vlaanderen.
“Vlaanderen heeft het dichtste wegennet van Europa en gemiddeld komen dieren om de 330 meter een weg tegen”, brengt vleermuisexpert Kris Boers (Natuurpunt) in herinnering. “De meerderheid van die wegen is verlicht en vormt een barrière voor de lichtschuwe dieren. Gevolg is dat het leefgebied van vleermuizen helemaal versnipperd geraakt. Zo ondervinden ze problemen om zich te verplaatsen tussen hun winter- en zomerverblijf, of dreigt hun jachtgebied te klein te worden.”
Tijdens onderzoek met zenders bleek dat vleermuizen straten oversteken op plaatsen waar een straatlamp stuk is of dat ze in een wijde boog rond de verlichting vliegen, zegt Natuurpunt. Dat bleek afgelopen voorjaar nog met de gezenderde ingekorven vleermuis Charlotte, die gevolgd werd van haar winterverblijf in Ranst naar haar zomerverblijf in Herentals. “Charlotte vloog grotendeels over de Grote Nete en verliet die op een moment dat er een weg over ging”, aldus Boers. “Dat patroon zien we systematisch bij andere dieren die om allerlei redenen van een zendertje voorzien worden.” Zo meed een andere gezenderde ingekorven vleermuis een sterk verlicht bedrijf in Ranst.
Natuurpunt erkent dat steeds meer overheden een deel van de straatverlichting uit laten en roept wegbeheerders op om dat voorbeeld te volgen. “Met de stijgende energieprijzen is dat een interessante besparing”, klinkt het.
Hoewel er hoopgevende signalen zijn, zoals de ontdekking van enkele kolonies (in Vlaanderen uitgestorven gewaande) mopsvleermuizen in Oost-Vlaanderen, zijn tien van de zeventien Vlaamse vleermuissoorten met uitsterven bedreigd.
Meer info over de Nacht van de Vleermuis op 26 en 27 augustus lees je hier.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier