Als robots je vermogen beheren
Je voor je beleggingen laten adviseren door robots is eenvoudig en kost minder. En de resultaten zijn indrukwekkend, zelfs in de meest complexe financiële segmenten.
De automatisering dringt almaar dieper door in ons dagelijks leven. Na robotkelners, zijn er nu ook robots aan de slag met je spaargeld. Met dat verschil dat deze financiële robots niets menselijks hebben. Ze zijn veeleer een verzameling van algoritmen, die duivels efficiënt weten te beleggen.
Geavanceerde algoritmen
Robots werden voor het eerst geïntroduceerd in de beleggerswereld door de hefboomfondsen (hegde funds). Hun voornaamste troef was dat ze heel snel kansen op de financiële markten wisten op te pikken op basis van vooraf vastgestelde modellen. Ook vandaag verhandelen robots aandelen in een paar minuten met als doel op elke transactie een kleine winst te boeken.
Sindsdien veroverden algoritmen, verder verfijnd met behulp van artificiële intelligentie (AI), nog veel meer financiële segmenten. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Stripes introduceerde ze zelfs in het gesloten wereldje van de private equity (niet-beursgenoteerde ondernemingen), waar netwerken en een goede indruk maken de beste manieren blijven om investeringen rond te krijgen.
Net in die wereld van private equity stoten robots op veel bijkomende obstakels. Er zijn veel minder data beschikbaar, er zijn geen rapporten van analisten en evenmin een publieke markt met een referentieprijs. Bovendien is beleggen in private equity een investering op lange termijn. Het doel is immers om over een periode van vijf jaar of langer geen fouten te maken; niet om op één dag meer winst dan verlies te boeken.
Laag faalpercentage
Toch is Stripes erin geslaagd deze obstakels te overwinnen, al blijft het daar discreet over en wil het de informatie die het agentschap Bloomberg hierover verzamelde, niet toelichten. Concreet speurt robot Sonar alle informatie af over de 13 miljoen niet-beursgenoteerde bedrijven die hij volgt. Ontdekt hij een veelbelovend bedrijf – 0,006% van alle gevallen -, dan speelt hij het dossier door aan een team van mensen. Waarna een lang proces start van toezicht en contact leggen met het bedrijf in kwestie, met het oog op een investering, als alle parameters gunstig zijn.
Zo ontdekte Sonar al enkele goudhaantjes: On, het Zwitserse merk van loopschoenen, en monday.com, een bedrijf gespecialiseerd in workflowsoftware. Zij zorgden ervoor dat Stripes zijn oorspronkelijke inleg met respectievelijk 18 en 22 keer vermenigvuldigd zag.
Maar vooral het extreem lage faalpercentage – 1,6% bij het derde fonds dat Stripes in 2015 lanceerde en 1% bij het vierde fonds – is indrukwekkend. Ter vergelijking: in deze sector bedraagt het faalpercentage gewoonlijk 5% of meer. Sinds de oprichting in 2008 behaalde Stripes op al zijn beleggingen een gemiddeld rendement van 46% per jaar. Maar om commerciële redenen en omwille van de regelgeving is dit type firma’s ontoegankelijk voor kleine beleggers.
Robotbeheerder
Toch kan ook jouw portefeuille profiteren van de almaar betere prestaties van beleggingsrobots. Verschillende (vooral online) spelers in ons land, zoals MeDirect, Bolero (KBC) en Keytrade Bank, bieden geautomatiseerd beheer aan. De enige die in de jaarlijkse studie van Better Finance is opgenomen, is Easyvest, in 2016 opgericht door Corentin Scavée en Matthieu Remy. Deze laatste, nu CEO, legt uit dat “robotisering zowel voor de klanten als voor het bedrijf voordelen oplevert. Tijdrovende administratieve taken worden door robots verricht, waardoor kan worden bespaard op kosten die noch de klanten, noch Easyvest iets bijbrengen. Een deel van die besparingen vloeien terug naar de klant, die minder kosten krijgt aangerekend. Verder worden door robotisering ook menselijke fouten vermeden.” Voordelen die ervoor zorgen dat de instapdrempel voor dergelijk beheer omlaag kan. Bij Easyvest ligt die nu op minimum 5.000 euro.
Menselijk advies
De robots van Easyvest passen een beheersmodel toe dat gebaseerd is op het onderzoek van econoom en Nobelprijswinnaar Harry Markowitz, maar kunnen niet zomaar om het even wat doen met je vermogen. “Voor gevoelige operaties, zoals het plaatsen van een koop- of verkooporder op de financiële markten, hanteren wij een dubbele controle: het algoritme doet een aanbeveling, waarna het door een mens wordt gecontroleerd” , zegt Matthieu Remy. Hij benadrukt ook de mogelijkheden om activa te personaliseren. Enerzijds kunnen klanten kiezen tussen risicovollere beleggingen (aandelen) en minder risicovolle (obligaties). Anderzijds biedt Easyvest een brede waaier van beleggingsformules aan, zoals een eenvoudige effectenrekening (eventueel met gesplitste eigendom), een levensverzekering, een individuele pensioentoezegging (IPT) of een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ).
Wat de kosten betreft, rekent Easyvest beheerskosten, inclusief btw, aan die schommelen tussen 0,5% bij meer dan 250.000 euro en 1% voor 5.000 tot 24.999 euro. De kosten van de onderliggende indexfondsen bedragen ongeveer 0,30% per jaar. Het tarief van Easyvest stemt daarmee in grote lijnen overeen met het Europese gemiddelde voor robotadviseurs, die “in alle gevallen veel goedkoper zijn dan gelijkwaardige diensten van banken en traditionele financiële adviseurs” , aldus Better Finance, de Europese federatie van beleggers en gebruikers van financiële diensten.
Wie is Harry Markowitz?
Markowitz won in 1990 de Nobelprijs Economie, maar is vandaag vooral bekend om zijn moderne portefeuilletheorie (MPT), een inspiratiebron voor tal van robotadviseurs. Hij beschrijft een proces om aandelen te selecteren en zo tot een portfefeuille te komen met een maximaal rendement en minimaal risico. De belangrijkste troeven zijn diversificatie en decorrelatie. Een wiskundig model dat effecten rangschikt volgens hun rendement en hun impact op het risico van je portefeuille, zeg maar. Daarbij zijn twee aandelen uit eenzelfde sector risicovoller dan uit verschillende sectoren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier