Als zonlicht en hitte gaan hinderen
Niet iedereen kijkt even enthousiast naar de zomer uit. Er zijn immers van die gezondheidsproblemen die door het zonlicht en het warme weer extra worden getriggerd. Dokter Dirk Devroey geeft een overzicht.
1 Rosacea, moedervlekken
Met rosacea of roodheid in het gelaat kunt u beter niet zonnebaden. De zon kan fellere opstoten uitlokken en stimuleert de groei van nieuwe bloedvaten, waardoor het gezicht roder uitslaat. Studies suggereren dat rosacea een veel slechter verloop kent bij mensen die vaak aan de zon blootstaan.
Ook wie veel moedervlekken heeft, houdt de huid best uit de felle zon. Die vlekken kunnen evolueren tot huidkanker. Op armen en benen en langs de haarrand lopen ze het meeste gevaar. Kalende mannen bedekken best hun hoofdhuid met een hoed of pet. Insmeren kan ook, al is dat een gedoe wanneer er nog wat haargroei is. De kwetsbare hoofdhuid is extra gevoelig voor moedervlekken en zonnebrand.
2 Beroerte, trombose
Warme zomers doen het risico op klontervorming in het bloed toenemen. Dat kan leiden tot een trombose, beroerte of longembolie. Uitdroging is een gekend risico voor bloedklontervorming. Voldoende drinken helpt trombose te voorkomen bij langdurig stilzitten. Denk daar aan wanneer u met het vliegtuig of de bus reist. Nogal wat mensen slaan een drankje op het vliegtuig af uit angst dat ze teveel moeten plassen. Dat is geen goed idee. Warmte leidt trouwens niet tot extra toiletbezoek. Een groot deel van het vocht wordt uitgezweet.
3 Nierstenen
Nierstenen komen niet toevallig vaker voor in de zomer. De voornaamste oorzaak voor deze kwaal is immers onvoldoende vochtopname. Bij warm en droog weer is de kans daarop een pak groter. Het goede nieuws is dat u dit kunt voorkomen door genoeg water te drinken: om het uur een glas is een mooi gemiddelde. Als u geruime tijd te weinig vocht opneemt, wordt uw urine veel geconcentreerder. Door het samenklonteren van onoplosbare kristallen in de urine ontstaan dan nierstenen. En door onvoldoende vochtopname komt ook de nierwerking onder druk te staan.
4 Diabetes
Het zomerweer kan de bloedsuikerspiegel ernstig in de war sturen en schommelingen geven waarbij de bloedsuikerspiegel nu eens te hoog en dan weer te laag is. Dat is zeker het geval bij mensen die insuline gebruiken en bij diabetici bij wie de ziekte moeilijk onder controle te brengen valt. Warmte doet het metabolisme naar een hoger ritme schakelen. Daardoor wordt de insuline sneller dan anders opgenomen en verhoogt het risico op hyperglykemie of te hoge bloedsuikerspiegel. Dat wordt niet voor iedereen herkend omdat er soms geen duidelijke symptomen zijn. Daarom moet de bloedsuikerspiegel vaker worden gemeten en de medicatie strikter worden opgevolgd. Dat is zeker het geval in combinatie met fysieke inspanningen.
5 Zware benen, spataders, aambeien
Zon en warmte kunnen zware, gezwollen benen en spataders bevorderen of pijn veroorzaken. Warmte en rechtstreekse zonnestralen verwijden de bloedvaten en dat hindert het terugstromen van het bloed. Dat kan gepaard gaan met vochtophoping (oedeem) of pijnlijke spataders. Hebt u last van zware benen of spataders, mijd dan elk contact met de zon. Zonnecrème smeren helpt niet. Trek een lange broek aan of leg een handdoek over uw benen en zoek de schaduw op. Blijf zoveel mogelijk uit de warmte en draag geen te nauwe kleding.
Warmte kan ook een negatief effect hebben op aambeien. Let er altijd op dat de zetelverwarming in de wagen zeker uit staat.
6 Vochtregulatie
Uitdroging voltrekt zich in tijden van hitte vaak onopgemerkt. Mensen kloppen hiermee zelden aan bij de dokter. Ze klagen wel over hoofdpijn, vermoeidheid of een suf gevoel. Uitdroging kan al optreden wanneer u één procent van uw lichaamsvocht verliest en kan vrij gemakkelijk worden gedetecteerd via de huidplooitest. Neem de huidplooien samen ter hoogte van de bovenzijde van de borstkas. Als die rechtop blijven staan als een soort mini tent, dan bent u aan het uitdrogen. Naast vocht, heeft het lichaam ook een tekort aan zouten. De beste remedie is dan voldoende water drinken en iets zout innemen zoals chips, bouillon, soep. Uitdroging is een gevaarlijk probleem. Wanneer dit niet tijdig wordt aangepakt, kan het verstrekkende gevolgen hebben zoals een hitteslag, beroerte, hartinfarct of nierstenen.
7 Zonneallergie
Zonneallergie is een typisch allergische reactie van de huid na blootstelling aan de zon. Wie hier gevoelig voor is, zal dit elke zomer opnieuw ervaren. Zonneallergie treedt vaak op in combinatie met zaken zoals de huid scheren of het gebruik van bepaalde cosmetica. Dat geeft huiduitslag, jeuk, kleine blaasjes, rode vlekken. Wie er veel last van heeft, kan baat hebben bij een inspuiting met cortisone voor het zomerseizoen aanvangt of voor afreis naar een warm land. De injectie voorkomt allergische reacties maar is voorbehouden voor echt ernstige gevallen. U mijdt dus best zoveel mogelijk directe zonblootstelling.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier