Brandwonden

De eerste regel na een brandwond is tien minuten goed spoelen met lauw water. Geen koud water, dat is te pijnlijk! De verdere behandeling hangt af van de ernst en de omvang van de brandwond. “Met derde-graads- of diepe tweedegraadsbrandwonden moet u altijd naar de dokter of naar de spoed. Die kunt u niet zelf behandelen. Bedek de wond vooraf met een steriel verband of een schone, gestreken handdoek (die is steriel). Breng zeker geen zalf of olie op deze brandwonden aan.”

Hoe herkent u ze?

– Bij eerste- en gewone tweede-graadsbrandwonden (met blaarvorming), voelt u een felle pijn. Toch kunt u die thuis behandelen.

– Derdegraadsbrandwonden herkent u doordat u geen of weinig pijn meer voelt op die plek. Dat komt omdat de zenuwuiteinden die instaan voor de pijnprikkels, mee vernietigd zijn. Bij derdegraadsbrandwonden ziet de huid vaak wit of zwart. Alle huidlagen zijn verkoold. Deze brandwonden zelf behandelen is absoluut uit den boze.

Hoe eerste- en tweede-graadsbrandwonden behandelen?

– Na tien minuten spoelen, brengt u bij eerstegraadsbrandwonden een hydrogel aan op de verbrande plek.

– Bij tweedegraadsbrandwonden gebruikt u best een hydrogel met alginaat. Dat zorgt er mee voor dat de huid vocht opneemt. Het absorbeert ook bacteriën en dood weefsel zodat de wond gereinigd wordt. Bij elke verbandwissel worden bacteriën en huidrestanten op die manier mee verwijderd. Vroeger was de eerste keuze bij dit type brandwonden zilversulfadiazinecrème. Tegenwoordig wordt hydrogel aanbevolen.

– Breng de gel aan op een steriel kompres dat u op de brandwond legt. En dek af met een steriel of een hydrofiel verband. De eerste dagen wisselt u het verband best twee keer per dag tot de roodheid en de pijn verdwijnt en het genezingsproces volop op gang komt.

– Telkens u van verband wisselt, moet u de brandwond eerst ontsmetten, bij voorkeur met kleurloze chloorhexidine. Breng vervolgens voldoende hydrogel aan en een nieuw verband. De hydrogel heeft ook een verkoelend en pijnstillend effect op de brandwond”, legt Sonja Vlayen uit.

– Brandwonden moet u altijd afdekken.

Siliconendrukverband

Net als bij schaafwonden, kunt u ook bij brandwonden kiezen voor een huidvriendelijk siliconenverband. “Er bestaan siliconenpleisters die speciaal ontworpen zijn om littekenvorming bij brandwonden te behandelen. Siliconenverband voor littekenvorming sluit de wond grotendeels af en drukt op de huid zodat het litteken mooi heelt. Vertel uw apotheker welk type siliconenverband u nodig hebt”, verduidelijkt de wondzorgspecialiste.

Wat bij blaarvorming?

Prik blaren niet zelf open. Dat kan tot infecties leiden. Laat blaren altijd zo lang mogelijk intact. Het wondvocht in de blaar heeft een helende werking. Idealiter gaan de blaren vanzelf open onder het steriele verband. Staan de blaren na een poosje echt heel gespannen of bevinden ze zich op een lastige plek, zoals de voetzool, raadpleeg dan een arts of verpleegkundige om ze professioneel te laten verzorgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content