Brillenglazen op maat

Journaliste Ariane draagt al 25 jaar lenzen. Oogirritatie is een ramp, want een half uur brillen veroorzaakt schele hoofdpijn en erg verminderd dieptezicht.

Op mijn 18de kocht ik mijn eerste contactlenzen en ze waren broodnodig. Mijn bijziendheid compenseren met een bril lukte niet, omdat ik al na een half uur brillen barstende hoofdpijn kreeg. Andere glazen, toch doorzetten: het hielp niets. Nu weet ik dat de hoofdpijn het gevolg is van een prismatisch effect, een vorm van dubbelzien dat de hersens moeten compenseren. Geen probleem met contactlenzen, maar met een bril blijft de hoofdpijn opduiken. Misschien is een bril op maat de oplossing?

Ooglens in 3D

De nieuwe i. Profiler van Zeiss werkt met een laserstraal die in het oog zelf de breking van het licht meet. Hij is niet alleen veel nauwkeuriger dan de klassieke oogtesten, maar tekent naast de nodige correctie ook alle afwijkingen op die het zicht verder bepalen, over de hele pupil. Het resultaat is een niets verhullend beeld van de sterke en zwakke kanten van uw ogen. Die gegevens worden aangevuld met info over het montuur (afstand en hoek van het glas ten opzichte van het oog) en dan naar een computer gestuurd, die het optimale glas voor elk oog berekent. Uiteindelijk worden i. Scription-glazen op maat geproduceerd. “Oorspronkelijk was het de bedoeling om speciale brillenglazen voor ’s nachts te ontwikkelen”, zegt Zeiss-optometrist Boris Dejonck-heere. “Maar gaandeweg bleek de techniek brillenglazen op te leveren die ook overdag een meerwaarde bieden. Bij klassieke brillenglazen moeten de hersenen hard aan het werk om afwijkingen te compenseren, maar onze nieuwe glazen hebben die nu al grotendeels gecorrigeerd. Dat uit zich vooral in het feit dat contrasten veel sterker waargenomen worden. Resultaat: een scherper beeld, met intensere en diepere, heldere kleuren.”

Testresultaat:

Opticien Ingrid Annys voert eerst de klassieke oogtesten uit, daarna mag de i. Profiler zijn werk doen. Alles bij elkaar zijn we daarmee een uurtje zoet, maar het resultaat op het kleine schermpje is spectaculair. Ik zie cirkeltjes met een kleurenspectrum dat de sterke, maar vooral zwakke kanten van mijn ogen tentoonspreidt. Een 3D-tekeningetje legt er nog eens dik bovenop hoe onvolkomen de kromming van mijn lenzen wel is. Dan beland ik met een montuur op mijn neus voor een zuil die foto’s maakt. De opticien voegt die montuurgegevens bij de ooginfo en dan gaat alles richting centrale computer, die de glazen laat aanmaken. Een week later stuur ik mijn lenzen op vakantie.

Het is wennen om een bril op je neus te hebben. Uit de ooghoeken kijken is niet zo vanzelfsprekend en verder kan dat ding vallen en verschuiven. Maar de hoofdpijn waar ik voor vreesde, blijft uit. Een ander enorm verschil met vorige brilexperimenten: het dieptezicht is aanzienlijk beter. Een trap afdalen en afstanden inschatten gaat nauwelijks slechter dan met lenzen. Contrasten zijn even scherp als met contactlenzen, zelfs nog iets beter ’s nachts bij regenweer. Contactlenzen blijven voor mij de beste oplossing omdat de correctie van -6 en -5 dikke brillenglazen vraagt, maar het is gedaan met angst voor een oogontsteking die het lenzen dragen belet. Deze bril is een degelijk alternatief.

Prijs

Het supplement voor i. Scription bedraagt euro 50 per glas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content