De stille revolutie?
Deze zomer lanceerde Microsoft een nieuwe versie van zijn besturingssysteem. Maar moet je het nu persé installeren?
Een nieuwe versie van een besturingssysteem moet vernieuwen, verbeteren, verrijken, zonder de gebruiker in de war te brengen. Dat laatste zag Microsoft bij Windows 8, waar het populaire Startmenu werd geschrapt, helaas over het hoofd. Dat zet Microsoft met Windows 10 weer recht: het Startmenu is weer van de partij, alles werkt sneller, gebruiksvriendelijker, beter beveiligd en is – ongebruikelijk voor Microsoft – gratis. Beschik je over een legale licentie voor Windows 7 of 8 en heb je alle updates geïnstalleerd, dan kan je tot eind juli 2016 Windows 10 gratis downloaden. Microsoft wil zo tegen 2018 één miljard toestellen onder Windows 10 laten draaien en zoveel mogelijk mensen aansporen zich een smartphone te kopen die de Windows 10 ervaring mobiel maakt.
Belangrijkste vernieuwingen
Cortana, de personal assistant, is het antwoord op Apples Siri. Je start hem via het Startmenu of met een stemopdracht. Hij kan informatie weergeven, een woord definiëren, je aan een afspraak herinneren,... Cortana onthoudt al je voorkeuren om zo geleidelijk aan meer persoonlijke informatie te kunnen geven.
De browser Internet Explorer maakt plaats voor Edge. Cortana is erin opgenomen en je kan met een stylus of de muis rechtstreeks op webpagina’s notities maken.
Met het nieuwe identificatiesysteem Windows Hello waagt Microsoft zich aan de biometrie. Je kan jezelf identificeren met gelaatsherkenning, irisherkenning of een digitale vingerafdruk, op voorwaarde dat je pc is uitgerust met de nodige hardware.
Nog andere nieuwigheden zijn de Xbox-app om met de Xbox Live community te communiceren, Photos dat foto’s en video’s op OneDrive verzamelt en opslaat, en de online Windows Store, die in een nieuw jasje steekt.
Kortom, Windows 10 is een mix van oud en nieuw in een moderne vormgeving die de gebruiker niet afschrikt. Geen revolutie maar een evolutie. Windows 10 is meer maar ook minder. Het Media Center is verdwenen, en je kan niet langer kiezen of je updates wel of niet installeert: dat gebeurt nu automatisch.
Maar het ergste is wellicht dat oneindig veel persoonlijke informatie wordt verzameld voor reclamedoeleinden. Om alles uit je nieuwe besturingssysteem te halen, moet je namelijk instemmen dat je hele privéleven traceerbaar wordt, via een account waarvan Microsoft de informatie met adverteerders kan delen. Het bedrijf maakt daar geen geheim van: alles staat op https://www.microsoft.com/en-gb/privacystatement/default.aspx. Microsoft volgt gewoon het voorbeeld van Facebook.
PHILIPPE DESALLE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier