Dure en goedkope provincies
De residentiële vastgoedmarkt is samengesteld uit verschillende micromarktjes. Hier overlopen we een aantal tendenzen die zich al een tijdje aftekenen in de verschillende gewesten en provincies (bron: Winssinger & Associés).
Vlaanderen
n Vlaams-Brabant blijft de duurste regio. In het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde kost een woning al vlug meer dan 225.000 euro (dit terwijl u bijvoorbeeld in de buurt van Bergen een vergelijkbare woning kunt vinden voor 100.000 euro).
n De regio Antwerpen kent al jaren een grote vraag naar luxewoningen (vaak door Nederlanders die om fiscale redenen de grens oversteken). In de Antwerpse randgemeenten zijn de prijzen het laatste jaar ook het felst gestegen.
n In Oost-Vlaanderen zien we grote prijsverschillen, bijvoorbeeld tussen de regio Aalst en de regio Gent. In Gent is er een uitzonderlijk grote vraag naar (kleine) appartementen.
n Ook West-Vlaanderen wordt verdeeld. In het hinterland zijn de prijzen vergelijkbaar met deze in Wallonië. De kust trekt dan weer veel oudere, kapitaalkrachtige mensen aan. Meer dan de helft van de kopers van vastgoed aan de kust hoeft daarvoor zelfs geen lening af te sluiten, wat voor een stuk de hoge prijzen verklaart.
n Limburg trekt veel Nederlanders aan omdat de bouwgronden er 20 tot 30 % goedkoper zijn dan in Nederland.
Brussel
Hier zijn de appartementen bijzonder in trek. Wie jong en actief is keert immers terug naar de stad en ook veel eenoudergezinnen zijn op zoek zijn naar een kleine woning.
Wallonië
n In Waals-Brabant stegen de prijzen het felst in gemeenten die wat verder van Brussel gelegen zijn, zoals Tubeke en Geldenaken (Tubize en Jodoigne). Maar ze liggen wel nog ver onder de prijzen in Vlaanderen.
n Henegouwen blijft de goedkoopste regio van ons land, vooral in de buurt van Bergen en Charleroi. Doornik en Moeskroen daarentegen worden duurder, doordat veel Fansen zich daar vestigen. Ook Kortrijkzanen wijken uit naar deze streek omdat ze in hun buurt geen bouwgronden meer vinden.
n Namen werpt zich meer en meer op als alternatief voor Waals-Brabant en profiteert ook van het statuut als hoofdstad van het Waals Gewest.
n In Luik hebben de uitbreiding van de luchthaven van Bierset en de nakende komst van de HST nog niet tot gevolg gehad dat de prijzen gestegen zijn, maar er is op dit vlak veel potentieel aanwezig.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier