Een winterterras vol kleuren
Tussen november en maart hoeft uw terras of balkon niet triestig te zijn. Als u potten en bakken durft beplanten met sierkooltjes, cyclamens en zeer vroeg bloeiende bolplantjes, zorgt u voor een knap kleurenspel. De hele winter lang!
Als winterbeplanting voor pottentuintjes op het terras of het balkon treft u in de meeste tuinboeken steeds hetzelfde advies aan: beplant ze met winterharde groenblijvers (bonte klimop, miniconiferen, Skimmia) en winterheide. Daar is niets mis mee, maar het kan gedurfder én kleurrijker.
Sierkooltjes (Brassica oleracea) met hun typische gekroesde bladeren bijvoorbeeld doen het prima in kleine potten. De buitenste bladeren kunnen alle tinten groen aannemen, terwijl het hart meestal sneeuwwit of fel paarsrood is. Ook gele of violette tinten komen voor in de nieuwe kruisingen. Het leuke is dat de kleuren dieper worden in de herfst en nog mooier in de winter. Als het niet te streng vriest, blijven ze decoratief tot in januari. Ze zijn te koop als kant-en-klare potplantjes. U kunt ze ook zelf uit zaad opkweken. In dat geval zaait u in mei een zadenmix (gemengde kleuren) in volle grond. In de zomer plant u de jonge plantjes uit in potjes. Voor alle duidelijkheid: sierkolen gaan maar één seizoen mee en het zijn geen eetbare groenten. De bladeren zijn niet giftig maar smaken bitter.
Grenzeloos combineren
Om een knap kleurenspel te krijgen kunt u de potten met sierkooltjes combineren met andere kleurbrengers.
n Bloeiende cyclamens: ook zij zijn voor een prikje te koop. De cyclamen wordt beschouwd als een bloeiende kamerplant, maar houdt niet van warmte. Daarom kan hij in de winter gerust buiten staan. Alleen als er nachtvorst of een dagtemperatuur onder de -5°C voorspeld wordt, haalt u de plantjes beter naar binnen in een niet-verwarmde kamer.
n Drogende hortensia’s: knip in de herfst half uitgebloeide hortensiabloemen af en zet ze gewoon te drogen in een pot. Ook andere droogboeketjes zijn welkom.
n Winterheide: gebruik liever niet de klassieke winterheide (Erica carnea) maar de variëteit Erica darleyensis. Die is breder en hoger, heeft grotere bloemen en bloeit bovendien in de moeilijkste periode van de winter (januari-maart).
n Vetplantjes: vele soorten kunnen bij ons perfect buiten overwinteren (zeker nu ons klimaat langzaam maart zeker aan het opwarmen is). Dat geldt met name voor vrijwel alle soorten huislook (Sempervivum) en vetkruid (Sedum) met hun vaak erg decoratieve vormen (ook hangers) en kleuren (tot bijna zwart!).
n Helleborus: de bekende kerstroos Helleborus niger met zijn knikkende witte bloemen bloeit vanaf januari. Deze vaste plant kunt u gerust in een bak of een pot houden, als die maar diep genoeg is (minimaal 40 cm).
n Vroegbloeiende bolplanten: in een winters pottentuintje mogen sneeuwklokjes (bloei vanaf eind december), krokussen (vanaf februari), winterakoniet (Eranthis, vanaf februari) en sterhyacintjes (Scilla, vanaf eind februari) niet ontbreken. Tot begin november kunt u de bollen of knolletjes uitplanten. Combineer ze zo mogelijk in één bak of pot (let op: minimaal 40 cm!) met Helleborus.
n Bonte kamerplanten: Ficus pumila en Dracaena zijn kamerplanten met een bont blad die graag koud overwinteren. In vorstvrije periodes kunt u ze buiten bij de pottentuin plaatsen om het kleureneffect nog te vergroten. De planten zullen zelfs dankbaar zijn om de frisse lucht, de koele temperatuur én de regenbuien. n
Ludo Hugaerts
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier