Ga eens uit de bol!
Acht weken lang zijn onze noorderburen weer in de ban van bloembollen, in wat intussen in uitgegroeid tot een van Nederlands grootste publiekstrekkers: Keukenhof.
Nederland en tulpen. Sinds botanicus Carolus Clusius de bloemen in de 16de eeuw bij onze noorderburen introduceerde, zijn beiden onafscheidelijk. Eerst ging de elite overstag, in de loop van de 17de veroverde de tulp algauw de harten van alle Nederlanders. Dat is ook de eeuw waarin met de bouw van Kasteel Keukenhof in het Zuid-Hollandse Lisse werd gestart. En laat dat nu net het landgoed zijn waar in 1950 de eerste bloemenexpo werd gehouden, die we vandaag kennen als Keukenhof. Intussen trekt het bloemenevenement jaarlijks anderhalf miljoen bezoekers, waarvan 75% uit het buitenland.
Inspiratie opdoen
Dat fraaie decor voor 7 miljoen voorjaarsbloeiers ontdek je best met een gids. In een uurtje maakt hij je wegwijs in de geschiedenis van bloembollen en planttechnieken. Een uitstekende basis om verder te slenteren langs de eindeloze kleurenpracht, waartussen her en der inspiratietuinen opduiken: duurzame materialen en terug naar de natuur in de Reconnection Garden, chillen in Ibiza-stijl in de Tropical Beach Garden, een bostuin met inheemse wilde planten en bloembollen in stoere combinaties in de Cottage Garden, romantiek in de Red Romance Garden. En wil je inspiratie voor een theetuintje in je tuin of op je balkon, dan kan je in de Green Tea Garden terecht voor munt, citroenmelisse, kamille, anijs en nog meer lekkers, terwijl je in deze kas geniet van een kop koffie of thee.
Meer dan enkel tulpen
Maar er valt in die acht weken nog meer te beleven in Keukenhof. In het Oranje Nassau paviljoen wisselen bloemenshows met telkens een ander thema mekaar week na week af: de tulpen en hyacinten bijten de spits af, gevolgd door de fresia’s en chrysanten, de rozen, de narcissen en bijzondere bolgewassen, de alstroemeria’s, de lisianthus en gerbera’s. En als hekkensluiter de calla’s, anjers en zomerbloemen. In het Beatrix Paviljoen staan de hele duur van de expo de orchideeën en anthuriums centraal. Terwijl in het Willem-Alexander paviljoen dan alles rond snijtulpen, amaryllissen, potplanten en een indrukwekkende lelieshow draait.
Animatie ontbreekt evenmin. Hou je van oer-Hollandse muziek, dan moet je op 25 en 26 maart naar Keukenhof afzakken wanneer de dweilorkesten door het domein trekken. Je onderdompelen in het Holland van de 19de eeuw kan van 31/3 tot 2/4 tijdens een weekend met traditionele muziek, oude ambachten, klederdracht, kaas en uiteraard tulpen. En het afsluitweekend (13 en 14 mei) brengt je helemaal in de ban van klassieke muziek en prachtige 18de- en 19de-eeuwse kostuums.
Vind je dat alles te druk, dan kan je bij goed weer langs het typische landschap glijden in een elektrische fluisterboot. Bloembollenvelden zo ver het oog reikt! Liever actiever? Dan is een fiets huren om mee door de omgeving te toeren een optie.
Meer weten? Keukenhof, van 23 maart tot 14 mei 2023, 8 tot 19.30 uur. Stationsweg 166A, 2161 AM Lisse, Nederland, keukenhof.nl
Je kan het je bijna niet voorstellen, maar de bloembollen voor deze prachtige tulpenzee worden elk jaar opnieuw met de hand aangeplant.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier