Geert Van Pamel is Wikipediaan
Twintig kaarsjes mag Wikipedia inmiddels uitblazen. Geert Van Pamel schrijft sinds 2005 mee aan de zowat 55 miljoen pagina’s tellende online encyclopedie. “Mijn eerste artikel heb ik geschreven nadat ik een voordracht over Wikipedia had bijgewoond. Ik was lid van een vereniging voor hp-computergebruikers en schreef een artikel over een Amerikaanse expert.”
Later volgden nog artikels over informatica, en over Bagaya, een dorp in Senegal waar hij op bezoek was geweest in het kader van een ontwikkelingsproject, maar evengoed over het erfgoed in het dorp waar hij opgroeide. “Het is altijd spannend of je artikel wordt aanvaard of niet. Soms wordt er getwijfeld aan de belangrijkheid ervan. Dan hebben andere gebruikers twee weken de tijd om te stemmen. Men wordt steeds kritischer omdat er al zo veel is geschreven. Het wordt steeds moeilijker om echt belangrijke thema’s te vinden om over te schrijven.”
“Tot 2012 werkte ik voornamelijk alleen aan mijn artikels en foto’s. Ik had nauwelijks contact met andere vrijwilligers. Na eerdere pogingen, lukte het in 2012 om een vereniging voor Belgische Wikipedia-schrijvers op te richten. Schrijven voor de online encyclopedie wordt almaar complexer omdat het platform zo veel nieuwe functies heeft. Met de vereniging geven we onder meer cursussen ‘Schrijven voor Wikipedia’ in bibliotheken, hogescholen en universiteiten.” Als voorzitter van de vereniging heeft Geert ook zijn schouders onder het project Women in Red gezet, dat streeft naar meer artikels over vrouwen. “Women in Red zijn vrouwen die wel vermeld worden in Wikipedia-artikels, maar nog geen eigen pagina hebben. Hun namen worden in het rood aangeduid, in plaats van in het blauw. Onlangs hebben architectuurstudenten na een online cursus van ons heel wat vrouwelijke ontwerpers toegevoegd aan de Wikipedia database. Maar meer dan sensibiliseren mogen we niet doen. We hebben geen zeggenschap over de inhoud. Wikipedia moet neutraal blijven. De gebruikers corrigeren elkaar.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier