Hoeveel betaal jij voor gas?
We zijn allemaal al wel eens – of meer dan eens – gecontacteerd door iemand die ons wil overhalen om van telecomoperator of energieleverancier te veranderen. In het geval van de telecomoperator worden dan de verdiensten bejubeld van een pack met zowel vaste als mobiele telefonie, internet en vaak ook televisie. Ook inbegrepen in de prijs: wat gratis belminuten hier, een gunstig tijdvenster daar, en uiteraard ook een paar giga. Dat bedrijf, maar ook de concurrenten, heeft natuurlijk ook andere formules, met andere parameters. Hoe raak je daar nog wijs uit in functie van je behoeften, en hoe kies je het beste aanbod? Zelfs specialisten geven toe dat het ingewikkeld, zo niet onmogelijk is. Enkel door de stap te zetten kan je oordelen en vergelijken.
ALS JE JE GELD GOED WIL BESTEDEN, MOET JE EEN GLOBALE KIJK OP DE DINGEN HEBBEN.
Voor gas en elektriciteit ligt dat gelukkig een stuk makkelijker. Daar wordt een prijs per verbruikte eenheid aangerekend, punt uit. Zo eenvoudig is dat! Hoewel je ook daar goed je factuur moet nakijken als je een voorstel krijgt. Ik verklaar me nader. In het voorstel dat ik onlangs kreeg, werd de nadruk gelegd op het gunstige elektriciteitstarief, wat wel vaker gebeurt. Dat lag 19% lager dan mijn huidige tarief. Leuk voorstel. Van mijn factuur valt nochtans af te lezen dat de geleverde stroom maar één derde van het te betalen bedrag uitmaakt. Naast het vaste tarief, de prijs die we betalen voor groenestroomcertificaten en de overheidsheffingen, komen daar nog de erg hoge netwerkbeheerderskosten bij. Met als gevolg dat van mijn korting van 19% uiteindelijk amper 6% overbleef. Of enkele tientallen, eerder symbolische, euro’s.
Eigenaardig genoeg kreeg ik niet spontaan een voorstel voor gas, waar het verschil nochtans veel groter was: meer dan 36%! Voor een huis dat met gas wordt verwarmd – de meest courante optie in ons land -, gaat het bovendien over een veel groter aandeel in de factuur dan bij elektriciteit. En ook de netwerkbeheerderskosten liggen hier proportioneel een stuk lager, waardoor de korting toch 19% op de totale prijs bedroeg. In euro’s was de besparing vier keer zo groot als die op mijn stroomfactuur.
Had ik me beperkt tot die laatste, dan had ik het voorstel, wellicht onterecht, als oninteressant afgedaan. Maar wedden dat het meestal in de tegenovergestelde richting is dat de minder alerte consument de verkeerde beslissing neemt.
Als je je geld goed wil besteden, moet je een globale kijk op de dingen hebben. En dat geldt voor alle domeinen. O wee degene die zich een rad voor de ogen laat draaien door de 20 euro verschil op de aankoop van een printer, maar vergeet te informeren naar de prijs en de levensduur van de inktcassettes. Hij zal zijn zogenaamde winst meer dan eens per jaar zien verdampen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier