Je kat toont dat ze van je houdt
Katten praten niet, maar hebben een eigen manier van communiceren: met hun lijf, vocaal, via geuren en aanrakingen. Daar maken ze gretig gebruik van met soortgenoten, maar ook bij hun baasje.
Zo laat je kat duidelijk merken wanneer ze naar buiten wil: ze posteert zich voor de deur, miauwt luid, terwijl ze richting uitgang kijkt. Benadert ze je zacht miauwend terwijl ze je met zachte ogen aankijkt, dan wil ze graag gestreeld worden. Maar hoe weet je dat je kat van je houdt? Hoe uit je kat haar liefde, of op zijn minst haar genegenheid?
Katten zijn erg onafhankelijk, dat is bekend. Ze zijn minder expressief en trouw dan honden. Maar ook een kat kent emoties en gevoelens, net als de meeste andere diersoorten, ook daar is de wetenschap intussen achtergekomen. Als je kat zich aan jou hecht, is dat omdat je haar voedt, streelt als ze erom vraagt, ermee speelt. Toch voelt je kat echte genegenheid voor jou, die verder gaat dan functionele gehechtheid.
Katten maken duidelijk of ze je gezelschap appreciëren
Als je kat genegenheid zoekt door de kamer binnen te wandelen waar jij je net in de sofa hebt neergeploft, en zich dicht bij jou komt nestelen of zich op je schoot neervleit, dan is dat omdat ze je gezelschap apprecieert. Want is ze enkel op zoek naar comfort en warmte, dan blijft ze op de plaid of in haar radiatorhangmat liggen.
Komt je kat spinnend naar je toe, dan geeft ze aan dat ze blij is je terug te zien, wat meestal ook gepaard gaat met een kaarsrechte, kwispelende staart. Maakt ze een geluid dat meer lijkt op een discreet ‘mee’, dan wil ze je duidelijk maken dat ze je dankbaar is, bijvoorbeeld omdat je haar eten geeft of streelt.
Je kat maakt ook gebruik van aanrakingen om haar affectie te tonen. Komt ze met haar flank of kopje tegen je aanwrijven, dan zoekt ze contact en laat ze meestal ook gezichtsferomonen achter, waarmee ze een boodschap van aanhankelijke bezitsdrang verstuurt. Sommige katten openen zelfs de mond.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier