KIES DE JUISTE VERZEKERING
Of nu u een nieuwe of tweedehands-wagen koopt, u moet op zoek naar een goede (niet te dure) verzekering. Deze tips kunnen uw factuur drukken.
Geen bedrijfswagen meer: vraag een schadeattest
Jarenlang genoot u het voordeel van een bedrijfswagen maar op een dag moet u hem inleveren omdat u met pensioen gaat of van werk verandert. Moet u dan, zoals een beginner, een dure verzekeringspremie betalen of kan de verzekeraar rekening houden met de (eventuele) schadevrije jaren als bestuurder van een bedrijfswagen? Zal u een hoge bonus malus-graad of een lage worden toegekend?
Nog steeds een bonus-malus?
Vroeger gebruikten alle verzekeraars dezelfde schaal: het bonus-malussysteem. Nu hebben ze de vrijheid om een eigen systeem te hanteren maar in de praktijk komt dat sterk overeen met de vroegere bonus-malus. Om het risico in te schatten, gebruikt de verzekeraar de informatie over het schadeverleden van de voorbije vijf jaar. Dat vindt u terug in een schadeattest dat u steeds kunt opvragen bij uw verzekeraar. Gaat u op zoek naar een nieuwe autoverzekering, dan vraagt u het attest aan uw vorige verzekeraar. Het is een standaardformulier op naam van de verzekeringnemer, waarop alle ongevallen van de afgelopen vijf jaar vermeld staan, ook die waarvoor u niet aansprakelijk was of waarbij iemand anders bestuurder was. Het attest helpt de nieuwe verzekeraar om het nieuwe risico (de nieuwe klant) in te schatten en de premie te bepalen.
Vraag een attest aan de leasingmaatschappij.
Wie de voorbije jaren met een bedrijfswagen reed, kan zo’n attest niet voorleggen. U kent hoogstens de leasingmaatschappij waarmee uw werkgever samenwerkte, maar met de verzekeraar van het autopark hebt u geen persoonlijke band. In de praktijk is het soms moeilijk om een attest te krijgen via de werkgever die u verlaat. Zelfs de leasingmaatschappij beschikt vaak niet over de juiste informatie, omdat de werkgever heeft nagelaten te melden dat twee werknemers/bestuurders gewisseld hebben van voertuig.
Kan het leasingbedrijf een attest bezorgen, dan is er geen probleem.
Als u het bedoelde attest niet kunt bemachtigen, dan kunt u eventueel een verklaring vragen aan uw werkgever in zoverre de wagenparkbeheerder kan uitzoeken of u de voorbije jaren schadegevallen hebt aangegeven. Met zo’n verklaring kunt u dus ook uw rijverleden staven ten opzichte van de verzekeraar.
WEETJE. Het is niet eenvoudig als u lang in een firma hebt gewerkt die regelmatig van verzekeraar veranderde.
Als u het moet stellen zonder schadeattest, zal de verzekeraar u vragen om op eer een aanvullende schadeverklaring in te vullen over hoeveel ongevallen u de afgelopen vijf jaar hebt gehad plus wat extra informatie over die ongevallen. Deze informatie maakt deel uit van uw verzekeringsaanvraag. Let op: liegen is uit den boze! Als u met opzet de verzekeraar onjuiste informatie verstrekt over het risico en dat komt later aan het licht, riskeert u belangrijke sancties. Zo kan de verzekeraar bij een ernstig ongeval de terugbetaling vorderen van de vergoedingen die hij aan de slachtoffers heeft uitgekeerd.
Vergelijk en onderhandel!
Zonder attest is het dus iets moelijker om bij de verzekeraar het meest gunstige tarief te krijgen. Hij neemt immers een risico omdat u uw rijverleden niet zwart op wit kunt bewijzen. Wanneer u bij een bepaalde maatschappij ook klant bent voor andere verzekeringen kunt u wellicht onderhandelen over de prijs.
Hoe dan ook: met of zonder attest, vergelijk een aantal prijsaanbiedingen maar heb ook oog voor de eventuele extra’s (bijvoorbeeld gratis pechverhelping of vervangwagen) en voor de dienstverlening waarop u later mogelijk een beroep zult doen.
Weinig kilometers: vraag een kleinere premie
Wanneer u met pensioen gaat, zult u misschien minder kilometers gaan afleggen met de wagen dan toen u nog beroepsactief was. Weet dat een aantal verzekeraars speciale tarieven hanteren voor bestuurders die weinig de baan opgaan. Vraag uw makelaar of verzekeraar naar een kilometerverzekering. Dit is een autoverzekering waarvan de hoogte van de premie in sterke mate afhangt van het aantal gereden kilometers. In België bieden een negental autoverzekeraars een kilometerverzekering aan. De meesten hanteren een voordeeltarief als u onder een aantal kilometers per jaar blijft (10.000, 12.000,...). Bij Corona betaalt u enkel voor de kilometers die u echt rijdt.
TIP Informeer u bij het afsluiten van een verzekeringscontract over uw rechten en plichten en over wat er te gebeuren staat wanneer (na een ongeval) blijkt dat u aanzienlijk meer kilometers rijdt dan geraamd.
Pierre Bontinck, Annemie Goddefroy en Jocelyne Minet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier